21.06.2024.
HomeNovostiOzbiljno ugrožena proizvodnja struje, TE Tuzla obavijestila o mogućoj redukciji

Ozbiljno ugrožena proizvodnja struje, TE Tuzla obavijestila o mogućoj redukciji

Depoi Termoelektrane u Tuzli su bez zaliha uglja i dalja proizvodnja električne i toplotne energije ozbiljno je ugrožena zbog aktuelnih dešavanja u rudnicima Koncerna i upitne isporuke iz RU Kreka. Redukcije u isporuci i snabdijevanju kupaca su sve izvjesnije, saopšteno je iz Elektroprivrede BiH.

“Sinoć u 22 sata obustavljen je rad Bloka 4, a u pogon je kao zamjenski kapacitet uključen Blok 3 sa jednim kotlom. U pitanju su postrojenja u kojem se proizvodi toplotna energija za zagrijavanje oko 120 hiljada građana Tuzle i Lukavca”, stoji u saopštenju.

Blok 3 će u narednoj sedmici, kako su najavili iz Elektroprivrede BiH,  za koju je prognozirano zahlađenje, biti u pogonu sa oba kotla. Potrebne količine ugalja za njegov rad, istaknuli su, biće obezbjeđene iz rudnika Banovići i Stanari.

“Naredne sedmice proizvodnja električne energije i tehnološke pare za industriju će se obavljati samo na Bloku 6 čiji rad je otežan i trenutno se zasniva na protočnom prijemu, što podrazumijeva da se sve isporučene količine uglja odmah transportuju u proizvodni proces”, pojašnjavaju iz Elektroprivrede BiH.

Dalje dodaju da je Termoelektrana Tuzla obavijestila korisnike toplotne energije i tehnološke pare o mogućoj redukciji u snabdijevanju uzrokovanoj obustavom isporuke uglja iz rudnika Koncerna.

“U Termoelektrani Kakanj su zbog otežanog rada postrojenja u Tuzli, u pogonu sva tri bloka i njihov dalji rad u punom kapacitetu upitan je sa tehnološkog i sigurnosnog aspekta”, upozorava se u saopštenju iz Elektroprivrede BiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti