21.06.2024.
HomeNovostiUgrožena proizvodnja električne energije u BiH

Ugrožena proizvodnja električne energije u BiH

Termoelektrana u Tuzli već dva dana nema isporuku uglja, zbog čega je ugroženo normalno funkcioniranje, uz prijetnju obustave proizvodnje električne energije. Kako prenose federalni mediji, rješenje za BiH je u kupovini električne energije na tržištu po znatno većoj cijeni.

Rudari sedam rudnika u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH već dva dana se nalaze u radničkom neposluhu, obustavivši proizvodnju u svim proizvodnim pogonima.

Trenutno stanje najproblematičnije je za Termoelektranu u Tuzli koja od juče ne dobija nove količine uglja iz Rudnika Kreka, zbog čega je ugrožena proizvodnja električne energije, potvrđeno je za Klix.ba.

“U Termoelektrani Tuzla trenutno imamo u pogonu blokove šest i četiri. Najvjerovatnije tokom sutrašnjeg dana blok šest će izaći iz proizvodnje jer su potrošene zalihe mrkih ugljeva, a blok četiri ćemo zamijeniti manjim blokom tri, samo da bismo obezbijedili kontinuitet grijanja Tuzle i Lukavca”, kazao je direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija.

Prema njegovim riječima, Termoelektrana u Tuzli nalazi se u teškoj situaciji duži vremenski period, a do 19. novembra ove godine iz Krekinih rudnika isporučeno joj je pola miliona tona manje uglja. Neproizvodnja od aktuelna dva dana, istakao je on, dodatno je otežala situaciju.

“Električne energije još uvijek ima na tržištu, ali je žalosno što je moramo plaćati po izuzetno visokoj cijeni. Cijela situacije će se odraziti na teret Elektroprivrede BiH, ali i rudnika jer oni već dva dana nemaju proizvodnju i samim time neće imati prihoda. Generalno, novembar će biti težak u svim rudnicima”, dodao je Andelija.

Inače, od juče ujutro u Sarajevu traju protesti rudara sedam rudnika iz sastava koncerna Elektroprivrede BiH. Sindikalne organizacije ne pristaju na bilo kakve pregovore s nadležnima, uz poruku da će se razići u trenutku kada budu ispunjeni svi zahtjevi koje su nametnuli Vladi Federacije BiH, resornom ministarstvu i Državnoj elektroprivredi.

“Poziv za sjedanje za zajednički sto je od premijera i resornog ministra kontinuirano otvoren. Član pregovaračkog tima u ime Elektroprivrede BiH je spreman, čekamo svakog trenutka da nas neko pozove i da započnemo te razgovore kada je riječ o zahtjevima sindikata”, naglasio je Andelija.

Andelija je stvorio osjećaj da sa druge strane ne postoji volja za razgovor, naglasivši da je nadležnima postavljen ultimatum.

“Nisam baš siguran da bi protest bio završen i kada bi se ispunile sve tačke. Iza ovoga je nešto sasvim drugo”, zaključio je Andelija

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti