29.03.2024.
HomeNovostiStigao pun grad migranata, BiH im ne želi biti spavaonica

Stigao pun grad migranata, BiH im ne želi biti spavaonica

U ovoj i proteklih nekoliko godina u BiH je otkriveno toliko migranata koliko stanovnika ima veći grad, zaključuje se iz podataka koji su juče izneseni u Sarajevu na regionalnoj konferenciji o migracijama.

“Od 2018. do 2021. godine u BiH je otkriveno više od 84.000 nezakonitih migranata, od čega je namjeru za azil izrazilo 94 posto, dok je zahtjev podnijelo nešto više od tri posto”, rekao je Selmo Cikotić, ministar bezbjednosti BiH, te dodao da je BiH jedna od zemalja koje su posebno pogođene migrantskim tokovima.

On je naveo da je u odnosu na 6.000 do 8.000 migranata, koliko je ranije bivalo smješteno u prihvatnim centrima, posljednjih mjeseci broj opao na 2.500. Cikotić se požalio da BiH ima hronični problem s nedostatkom novca i tehničkih sredstava, kao i broja ljudi u agencijama uključenim u proces upravljanja migracijama.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, poručio je da je zatvaranje zapadnobalkanske rute za migrante otvorilo prostor krijumčarima koji i danas predstavljaju problem za BiH.

“BiH s obzirom na veličinu i broj stanovnika nosi preveliki teret migracijske krize koju su kreirali neki izvan ove države. Susrećemo se sa dva izazova – humanitarnim i sigurnosnim. Spremni smo na saradnju sa svim zemljama, ali nismo spremni da budemo spavaonica migrantima na putu za zemlje zapadne Evrope”, rekao je Tegeltija.

Oliver Varhelji, komesar za proširenje i politiku susjedstva EU, u obraćanju video-linkom istakao je da su pitanja migracija zajednički problem svih u Evropi.

“BiH treba da radi na dugoročnim rješenjima po ovom pitanju. Migracije su zajednički izazov i posvećeni smo radu sa svim zemljama u regiji”, rekao je Varhelji te dodao da je zbog situacije u Avganistanu opasnost od ilegalne migracije u regionu visoka, kao i da mogućnost od nove krize ne može biti isključena.

Ilva Johanson, komesarka EU za unutrašnje poslove, iznijela je stav da bi migranti trebalo da budu raspoređeni i u RS, što, podsjetimo, zvaničnici Srpske odbijaju.

“Sistem upravljanja znači i ravnopravno raspoređivanje prihvatnih centara na cijelom području BiH, uključujući RS i kantone s hrvatskom većinom”, rekla je ona obraćajući se putem Zoom aplikacije.

Johan Zatler, šef Delegacije EU u BiH, tvrdi da često na ulicama Sarajeva razgovara s migrantima koji dolaze iz zemalja na osnovu kojih ne mogu biti kvalifikovani za status izbjeglice.

“Često govore da dolaze iz Maroka, Nepala, Alžira, ali uvijek mislim o tome šta su prošli da bi došli do Sarajeva. Migracije postaju problem kada se njima ne upravlja. Ključna stvar je kako transformirati sistem upravljanja migracijama”, kaže Zatler, koji je ukazao da je poslovna zajednica u BiH više zabrinuta pitanjem emigracije zbog nedostatka radne snage, te se na problem migracija može gledati i na taj način.

Aleš Hojs, ministar unutrašnjih poslova Slovenije, zahvalio je Tegeltiji što je rekao da BiH neće biti spavaonica za migrante na putu ka EU.

Hojs, čija je zemlja predsjedavajuća Savjetom EU, rekao je da EU ne treba spavaće sobe za migrante, već treba pomoć zemalja zapadnog Balkana kako bi se ujedinjenim snagama svi zajednički borili protiv ilegalnih migranata, među kojima može da bude terorista i drugih bezbjednosno opasnih lica.

Na višednevnoj regionalnoj konferenciji “Sarajevo Migration Dialogue” učestvuju brojni domaći, regionalni, ali i evropski zvaničnici.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti