29.03.2024.
HomeSvijetPočela zatvaranja: Evropa se vraća u mračne dane

Počela zatvaranja: Evropa se vraća u mračne dane

Stari kontinent ponovo je u centru pandemije, dok se zemlje od Baltika do Mediterana pripremaju za oštre zimske mjere.

Stručnjaci objašnjavaju razloge četvrtog talasa kovida koji hara Evropom.

Holandija je u subotu postala prva zapadna evropska zemlja koja je od ljetos nametnula djelimično zaključavanje. Berlin je zabranio nevakcinisanima da ulaze u restorane, a Francuska ulaže napore da pojača svoju buster kampanju.

Austrija

Austrija je prva u Evropi uvela strogu mjeru za nevakcinisane, pa je od ponedjeljka uvela karantin, ali samo za nevakcinisane osobe. Mjera, koju je najavio kancelar Aleksandar Šalenberg, ima za cilj da ublaži pritisak na bolnice i odjeljenja za intenzivnu negu.

Poštovanje novih mjera nadziraće austrijska policija, a ministar zdravstva Volfgang Mikštajn je najavio pojačane mjere kontrole. Policija će kontrolisati sve objekte u kojima je zabranjen pristup nevakcinisanima, ali i prilikom saobraćajne kontrole.

Dva najteže pogođena regiona, Gornja Austrija i Salcburg, prvi su najavili da će uvesti zatvaranje u ponedjeljak.

Ideju o zatvaranju isključivo za nevakcinisane, Vlada je prvi put iznijela u septembru kao odgovor na scenario noćne more u kojem bi 30 odsto kreveta na intenzivnoj njezi bilo zauzeto pacijentima oboljelim od kovida. Ta suma trenutno iznosi 20% i raste. Zdravstveni zvaničnici su sve više uznemireni da će bolnice postati pretrpane usred onoga što nazivaju “pandemijom nevakcinisanih”.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer naglasio je da je zaključavanje naređenje države koje mora da se poštuje.

U Austriji je pred najavljeno zaključavanje poraslo interesovanje za vakcine. U petak je u Austriji vakcinisano protiv virusa korona 88.712 ljudi, što je najveći broj od početka jula. Od toga 23.473 su bile prve doze, a veći dio čine i dalje buster doze.

Holandija

U Holandiji od subote kafići, restorani i neprehrambene radnje će morati da se zatvaraju do 19:00 sati tokom najmanje tri nedjelje. Na ljude se apeluje da rade od kuće maksimalno koliko mogu, a publika neće moći da prisustvuje sportskim događajima narednih nedjelja.

Škole, bioskopi i pozorišta će ostati otvoreni.

Broj infekcija koronom se brzo uvećao nakon što se ukinula socijalna distanca krajem septembra, pa je postignut rekord u broju oboljelih za 24 sata u četvrtak i iznosio je oko 16.300.

U Holandiji je revakcinisano oko 85 odsto punoljetnih građana, a buster doze su zasad odobrene samo maloj grupi ljudi – imunokompromitovanim osobama i ljudima starijim od 80 godina.

Njemačka

Njemačka je u četvrtak, četvrti dan zaredom, zabilježila rekordan broj novih slučajeva virusa korona, a prvi put od početka pandemije zabilježeno je više od 50.000 novozaraženih u jednom danu. Odlazeća kancelarka Angela Merkel apelovala je na nevakcinisane da razmotre svoju odluku o imunizaciji, s obzirom na to da se incidencija u prethodnih sedam dana povećala na najveći nivo od početka pandemije.

Sedmodnevna incidencija u Njemačkoj – broj oboljelih od kovida na 100.000 stanovnika – povećala se u subotu na 277,4, pokazali su podaci Instituta “Robert Koh”. Dosadašnji negativan rekord u trećem talasu pandemije prošlog decembra bio je 197,6.

U zemlji je potpuno vakcinisano 66,5 odsto stanovnika. Od ponedjeljka će samo vakcinisani ili oporavljeni u Berlinu moći da ulaze u restorane, bioskope ili frizerske salone.

Pokrajinski premijeri i savezna vlada će se sljedeće nedjelje sastati kako bi razmotrili nove restriktivne mjere, iako su se tri partije koje pregovaraju o novoj Vladi složile da vanredno stanje od početka pandemije istekne 25. novembra, kao što je i planirano.

Francuska

U Francuskoj je revakcinisano skoro 69 odsto stanovnika, a za ulazak u restorane i prodavnice potreban je dokaz o vakcini, oporavku ili negativan test.

Maske su obavezne u zatvorenom, ipak novi slučajevi infekcije se dižu u dvocifrenim procentima svake nedjelje već mjesec dana.

Ministar zdravlja zemlje Olivijer Veran rekao je da “ono što doživljavamo u Francuskoj izgleda kao početak petog talasa”.

Evropa glavno žarište

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, infekcije koronom širom kontinenta porasle su u protekloj nedjelji za sedam odsto, a smrt za 10%, zbog čega je Evropa postala jedini svetski region u kojem slučajevi zaraze i smrti postepeno rastu.

Skoro dvije trećine novih infekcija, oko 1,9 miliona, bilo je u Evropi, saopštila je SZO, što je šesta nedjelja zaredom daje širenje virusa poraslo širom kontinenta, pri čemu je nekoliko zemalja pogođeno četvrtim ili petim talasom. Osim u Centralnoj i Istočnoj Evropi, gdje je pokrivenost vakcinama znatno manja, hospitalizacije i smrti su generalno i dalje niski u odnosu na prije godinu dana, a nacionalne razlike u preventivnim mjerama otežavaju donošenje širih zaključaka, navodi “Gardijan”.

Ali stručnjaci kažu da je kombinacija niskog nivoa uzimanja vakcina, slabljenja imuniteta među rano vakcinisanima, te rastućeg zadovoljstva u vezi s mjerama nošenja maski i držanja distance nakon što su vlade olabavile mjere tokom ljeta, najvjerovatniji uzrok nove kovid krize u Evropi.

“Poruka je uvijek bila ‘radite sve to’. Vakcine rade ono što je obećano, sprečavaju težak oblik bolesti i posebno smrt. Ali oni su naše najmoćnije sredstvo samo ako se koriste uz preventivne mjere”, izjavio je prošle nedjelje Hans Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu.

Najviše vakcinisanih na jugu Evrope

“Gardijan” navodi da je uzimanje vakcina na kontinentu najviše na jugu Evrope, sa Portugalom, Maltom i Španijom koje su sve potpuno vakcinisale preko 80 odsto populacije, a i Italija je blizu sa 73%.

Italija je 15. oktobra postala prva evropska zemlja koja zahteva takozvanu “zelenu propusnicu” – digitalni ili papirni dokaz vakcinacije, imuniteta ili negativnog testa na kovid u posljednjih 48 sati, na svim radnim mjestima, i privatnim i državnim.

Ali Holandija, Francuska i Njemačka, u kojima je pokrivenost vakcinama svega nekoliko procentualnih poena niže nego u Italiji, takođe su počele da trpe porast broja zaraženih. Kako piše “Gardijan”, u Zapadnoj Evropi sada se postavlja pitanje da li zemlje mogu obuzdati novi talas kovida bez potpunog zatvaranja. Stručnjaci ukazuju da je odgovor vjerovatno “da”, te da će mjere poput distanciranja, maski i potvrde o vakcinama u zatvorenim prostorima biti ključne, prenosi b92.

“Ako jedna od ovih stvari manjka, videćemo situacije kakve sada viđamo u mnogim evropskim zemljama”, istakla je Antonela Viola, profesorka imunologije Univerziteta Padova.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti