23.06.2024.
HomeNovostiNevrijeme uzrokovalo brojne probleme, sarajevska naselja pod vodom

Nevrijeme uzrokovalo brojne probleme, sarajevska naselja pod vodom

Olujno nevrijeme koje je zahvatilo BiH, uzrokovalo je brojne probleme širom naše zemlje. Već drugi dan kiša pada jačim intenzitetom, te su blokirane brojne saobraćajnice, pokrenuta klizišta, poplavljeni mostovi.

Teško stanje je u sarajevskom naselju Otes gdje su poplavljene brojne kuće.

Na području općine Ilidža angažovane su snage civilne zaštite Kantona Sarajevo i strukture zaštite i spašavanja općine Ilidža.

– Evakuacija kamionima ugroženih osoba izvršena je u ulici Barska, gdje je ugroženo više objekata – kažu iz PVB Kantona Sarajevo.

Rijeka Tilava izlila se na lokaciji Gornji Kotorac i Butmir, te poplavila oko 50 objekata. Rijeka Željeznica izlila se u naselju Otes.

Također, rijeka Bosna se izlila i ugrozila više objekata. Bujične vode su ušle u nekoliko objekata na području općine Trnovo.

Pod vodom su brojne ulice što je osim zabrinutosti građana izazvalo i prometni haos u jutarnjoj špici. O materijalnoj šteti je još rano govoriti.

 

Kako nam javljaju čitaoci, poplavljene su i brojne saobraćajnice u Visokom.

Nevrijeme pričinilo veliku materijalnu štetu u Jablanici

Velike kišne padavine koje su zahvatile područje općine Jablanica pričinile su veliku materijalnu štetu na stambenim i poslovnim objektima te na putnoj infrastrukturi na cijelom području općine.

Od ranih jutarnjih sati jučer su čišćena novonastala klizišta na magistralnom putu M 17.5 (Jablanica-Risovac-Posušje), zbog kojih je put bio neprohodan do popodnevnih sati.

Saobraćaj na tom putnom pravcu je uspostavljen, ali se vozačima i dalje preporučuje oprez radi mogućih odrona i nastanka novih klizišta.

Na lokalnom putu za Čivelj, kao i ostalim lokalnim putevima pokrenuto je i nekoliko novih klizišta, a u toku jučerašnjeg dana nekoliko objekata je bilo ugroženo od bujičnih potoka.

U cilju zaštite stambenih i drugih objekata, angažovana je sva raspoloživa mehanizacija.

Uslijed jakih udara vjetra pričinjena je veća materijalna šteta na plastenicima, kao i krovovima stambenih i poslovnih objekata.

U četvrtak je održana i sjednica Općinskog štaba civilne zaštite na kojoj je donesen zaključak da se kontinuirano prati situacija na terenu te poduzimaju odgovarajuće mjere u cilju spašavanja ljudi i materijalnih dobara do stabilizacije stanja na terenu.

Jutros su sve putne komunikacije na području općine Jablanica prohodne uz otežano kretanje poslije jučerašnjeg nevremena koje je uzrokovalo veći broj odrona kako na magistralnim i regionalnim, tako i na lokalnim putevima, saopćeno je iz Operativnog centra civilne zaštite HNK.

Zbog izljevanja vode na kolovoz i klizišta, obustavljen je saobraćaj na dionici Trnovo-Sarajevo-Foča, alternativni pravac je preko Igmana. Saobraćaj je obustavljen i na dionici regionalnog puta Konjic-Boračko jezero. Usporeno i otežano je saobraćanje na širem području Sarajeva (na području: Bačićia, Otesa i Dobroševića) zbog vode na kolovozu.

Očišćen je odron na magistralnom putu Jablanica-Blidinje i uspostavljeno saobraćanje, ali se i dalje preporučuje maksimalan oprez zbog mogućih novih odrona i klizišta. Zbog vode i zemlje na kolovozu otežano se saobraća na pojedinim dionicama magistralnog puta Konjic-Jablanica-Mostar.

Vozači se upozoravaju na mjestimično jake udare vjetra, te na mogućnost urušavanja stabala i polomljenog granja na kolovoz. Zbog obilnih kišnih padavina povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na kolovoz, pa se vozači pozivaju na pojačan oprez.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti