23.06.2024.
HomeSvijetEvropa na udaru virusa korona: Sve više zemalja bilježi rekordne brojke

Evropa na udaru virusa korona: Sve više zemalja bilježi rekordne brojke

Broj slučajeva virusom korona u Evropi je porastao petu nedjelju zaredom, što je čini jedinim regionom u svijetu u kojem zaražavanje kovidom-19 i dalje raste, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U nedeljnom izvještaju o pandemiji, zdravstvena agencija UN-a navodi da je broj novih slučajeva skočio za 6,0 odsto u Evropi u poređenju sa povećanjem od 18 odsto registrovanom prethodne nedjelje, prenosi agencija AP.

Nedjeljni broj novih infekcija u drugim regionima je pao ili je ostao približno isti, navodi se u izvještaju.

Najveći padovi zabilježeni su na Bliskom istoku, gdje je broj novih slučajeva smanjen za 12 odsto i u jugoistočnoj Aziji i Africi, gdje je broj opao za devet odsto.

Širom svijeta je ukupno prijavljeno tri miliona novih nedjeljnih slučajeva, navodi se u izvještaju.

Broj smrtnih slučajeva od kovida-19 u svijetu porastao je za 8,0 odsto, uglavnom zbog jugoistočne Azije, gdje je smrtnost porasla za 50 odsto.

Stopa zaraze virusom bila je daleko najviša u Evropi, koja je prijavila oko 192 nova slučaja na 100.000 ljudi, a zatim u Sjevernoj i Južnoj Americi, koje imaju oko 72 nova slučaja na 100.000 ljudi.

Dok su Češka, Poljska i druge zemlje u centralnoj i istočnoj Evropi prijavile najnoviji skok zaražavanja, kontinuirani porast potvrđenih slučajeva širom Evrope uglavnom je posljedica skoka broja infekcija u Britaniji, Rusiji, Turskoj i Rumuniji, pokazuje izvještaj.

SZO je, takođe, osudila bogate zemlje zbog uvođenja programa buster doza, u trenutku kada većina siromašnih zemalja tek treba da primijeni vakcine na svojoj najugroženijoj populaciji.

SZO je saopštila prošle nedjelje da se svaki dan daje oko milion buster doza, što je oko tri puta više od broja vakcina datih u siromašnim zemljama.

Austrija bilježi novih rekordnih 6.506 novozaraženih.

Poređenja radi prošle nedjelje, broj novozaraženih bio je 4.261.

Broj kovid pacijenata u bolnicama širom Austrije porastao je za 133 na ukupno 1.752.

Na intenzivnoj njezi trenutno se nalaze 333 kovid pacijenta, što je za 16 više nego juče.

Do sada u ovoj zemlji preminulo je 11.400 pacijenata zaraženih virusom korona.

Sa druge strane, ni u Rusiji nije ništa bolje, samo u posljednja 24 časa umrlo je 1.189 što je apsolutni rekord u ovoj zemlji, saopštio je danas Krizni centar za borbu protiv virusa korona.

Broj smrtnih ishoda u Rusiji dostigao je 242.060 slučajeva, prenosi agencija Tass.

Rusija je u pomenutom periodu registrovala 40.443 novozaraženih, čime je ukupan broj infekcija dostigao 8.633.643, naveo je krizni centar.

Broj aktivnih slučajeva, odnosno pacijenata koji su trenutno na bolničkom liječenju, porastao je na 946.145 pacijenata, naveo je krizni centar.

Podsjetimo, ranije danas u Rumunija i Bugarska prijavile rekordne brojke. U posljednja 24 časa u Bugarskoj je od posljedica virusa korona preminulo 310 osoba, dok je u Rumuniji taj broj skoro duplo veći – 591 pacijent.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti