Opozicija negoduje zbog online sjednice Gradskog vijeća u Tuzli

0

U Tuzli burna rasprave na online sjednici Gradskog vijeća. Elektronska forma skupštine održava se zbog, kako kaže većina, zaštite od zaraze koronavirusom. Opozicija negoduje, smatrajući da se izbjegava održavanje sjednice uživo zbog izuzetno ozbiljnih tačaka dnevnog reda, javlja Federalna televizija.

Opozicija u Gradskom vijeću Tuzla smatra da su postojala rješenja pomoću kojih bi se sjednica mogla održati uživo, bez opasnosti od zaraze. Prvo rješenje koje su nudili bilo je da vijećnici urade brze antigenske testove.

„Drugo rješenje je da postavimo upit Ministarstvu zdravstva da li mi kao predstavničko tijelo možemo držati sjednice, razumijevajući da širom Bosne i Hercegovine, gradska i opštinska vijeća imaju sjednice, imamo kantonalnu skupštinu. Treći prijedlog je bio da održimo sjednicu u zgradi Narodnog pozorišta Tuzla, kina Kaleidoskop ili u Sali BKC-a – svi su bili slobodni“, navodi Admir Čavalić, vijećnik SBiH u Gradskom vijeću Tuzla.

Prijedlozi su odbijeni te opozicija smatra da epidemiološka slika nije glavni razlog zbog kojeg se sjednica održava online. Druga strana kaže da ovim potezom žele zdravlje staviti na prvo mjesto i pokazati odgovornost. Drugih ciljeva, objašnjavaju, nema.

„Mislim da održavanjem Zoom sjednice ničija prava nisu ugrožena – svi vijećnici imaju pravo da diskutuju isto kao i na redovnim sjednicama, sve ulazi u zapisnik, sve inicijative se upućuju nadležnim službama, jedino što je skraćeno vrijeme diskusije, a to je zbog ograničenog prostora za kupovinu Zoom emitiranja“, ističe predsjednica Gradskog vijeća Tuzla Nataša Perić (SDP).

Ono što je simptomatično je, kažu opozicione stranke, što se ovakve stvari ponavljaju onda kada su tačke dnevnog reda iznimno bitne za javnost. Takve teme zaslužuju diskusiju uživo koja neće biti uslovljena vremenom, a danas je jedna od tačaka rad Doma zdravlja u Tuzli.

„Nijedan amandman koji smo mi predložili, a koji je vezan za borbu protiv pandemije koronavirusa -govorim kao stručno lice koje je u drugoj državi zajedno sa kolegama učestvovalo u organizaciji i suzbijanju pandemije – nikad nismo za to konsultovani niti je bilo koji naš prijedlog prihvaćen kao stručan. Nestručni savjeti dovode do toga da je organizacija i rukovođenje u Domu zdravlja katastrofalno“, tvrdi Zijah Rifatbegović, vijećnik SDA u Gradskom vijeću Tuzla

Perić dodaje kako je slučajnost da će danas Dom zdravlja i neke druge ustanove ili preduzeća putem Zoom sjednice biti razmatrani, ali da to ne znači da sve diskusije, prijedlozi i zaključci neće biti prezentovani  javnosti.

Svojih stavova se čvrsto drži i jedna i druga strana, a javnost se nada da će se jednako čvrsto boriti za poboljšanje uslova života svih građana, bilo to online ili uživo. Svakako, svi teže ka tome da epidemiološka slika bude bolja te da se, osim na pandemiju, što prije možemo fokusirati i na druge  probleme.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here