28.03.2024.
HomeSvijetU Rusiji potvrđen novi soj koronavirusa, strahuje se da je zarazniji od...

U Rusiji potvrđen novi soj koronavirusa, strahuje se da je zarazniji od delte

Rusija je prijavila nekoliko pojedinačnih zaraza novom varijantom covida-19, označenom sa AY.4.2, za koju se vjeruje da je zaraznija od delta soja, javlja agencija RIA Novosti pozivajući se na izjavu ruskog naučnika.

Moguće je da će se varijanta AY.4.2 brže širiti, rekao je rukovodilac naučne grupe za razvoj novih metoda dijagnostike ljudskih bolesti u Centralnom naučno-istraživačkom institutu Federalne službe za zaštitu prava potrošača i zdravlja ljudi (Rospotrebnadzor) Kamil Hafizov.

“Varijanta AY.4.2 ‘delta’ soja već je otkrivena u Rusiji u izolovanim slučajevima, pokazali su rezultati sekvenciranja genoma virusa korona SARS-CoV-2 koji se skladište u bazu podataka ‘VGARus’. U pojedinim krugovima novu varijantu nazivaju ‘delta plus’, ali taj naziv se ranije odnosio na drugi soj i zato sada dolazi do određene zabune”, objasnio je Hafizov.

“Velika vjerovatnoća da će se nova mutacija širiti”

On je upozorio na “prilično veliku vjerovatnoću” da će se nova mutacija AY.4.2 proširiti i u Rusiji i svijetu.

“Učestalost te podvrste se povećava, ali eksperti smatraju da ona nije odgovorna za kontinuirani veliki broj novozaraženih svakog dana u različitim zemljama”, naveo je Hafizov.

On nije isključio ni mogućnost da ta podvrsta delta soja može da izazove dodatni porast širenja zaraze.

Hafizov je naglasio da u borbi sa tom varijantom može da pomogne samo vakcinacija, posebno onih koji još nisu bili zaraženi covidom 19, navodi ruska agencija RIA Novosti.

Prema podacima britanskih naučnika, nova mutacija virusa korona AY.4.2 mogla bi da bude 10 do 15 posto zaraznija od delta soja.

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin odobrio je ranije vladin prijedlog o neradnoj sedmici od 1. novembra nakon što je broj umrlih diljem Rusije u proteklih 24 sata u srijedu dostigao nove rekorde sa 1.028 umrlih i 34.073 novozaraženih.

Agencija Reuters podeća da je varijanta AY 4.2 već otkrivena u Velikoj Britaniji i u nekoliko drugih evropskih zemalja, a Izrael je u srijedu objavio da je otkrio prvi slučaj na svojoj teritoriji.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti