18.04.2024.
HomeSportCrespo: Džeko je u Interu nezamjenjiv

Crespo: Džeko je u Interu nezamjenjiv

Nekadašnji reprezentativac Argentine Hernan Crespo zna šta znači biti veliki napadač i šta je potrebno kako bi se došlo do najviših nivoa evropskog fudbala.

Crespo je za italijanski list La Gazzetta dello Sport govorio o najboljim napadačima u Seriji A, i uporedio je dvojicu ponajboljih, Laziovog Ciru Immobilea i našeg Edina Džeku.

U nastavku pročitajte kako je Crespo ocijenio kapitena reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Njuh za gol

“Džeko voli saradnju sa saigračima, i jako dobro asistira. Na terenu radi mnogo toga i prirodno je da zbog toga nekada izgubi lucidnost pred golom. Nije uvijek smrtonosan kao što se očekuje. Ali njegovi driblinzi i sve što radi za ekipu čini ga nezamjenjivim u svom timu”.

Ocjena 8

Brzina

Džeko nije toliko brz koliko Immobile, drugačijih je gabarita, iako zahvaljujući svojoj istančanom osjećaju za prostor i sa svojom tehnikom uspije protivnike ostaviti iza sebe. Neće osvojiti trku na 100 metara, ali će zaštiti loptu čekajući da se napadu priključe njegovi saigrači.

Ocjena 8

Šut

Kada Džeko zategne nogu kako bi šutirao, to je kao presuda. Izuzetno je tehnički potkovan, jako dobro šutira iz mjesta i gotovo uvijek pogađa ćoškove gola. To se posebno vidi kada se nalazi na ivici šesnaesterca. Ti šutevi su smrtonosni, jer su razantni i usmjereni su blizu stative, što golmanima dodatno otežava posao. Ono što je zanimljivo je da je njegov plasirani šut također jako snažan.

Ocjena 9

Pregled igre

Džeko je centarfor sa pregledom igre veznjaka. Na bilo kom dijelu terena da se nalazi sa loptom u nogama, zna tačno šta da radi i kako da to uradi. Bilo da se radi o dodavanju za krilo ili u dubinu kako bi uposlio kolegu, ili čak da mudro doda loptu unazad kako bi ekipa lakše došla prešla iz odbrane u napad. Džeko je pravi ofanzivno “regista”, sto je dosta neuobičajeno, jer je po svim drugim karakteristima klasični centarfor. Njegov pregled igre je dodatna vrijednost za tim, bilo da njegov tim ima posjed, ili ne.

Ocjena 9

Igra glavom

Džeko je u ovom fundamentalnom segmentu u prednosti u odnosu na veliki broj fudbalera, pa tako i u odnosu na Immobilea. Zbog svoje visine često je u prednosti i u odnosu na većinu defanzivnog igrača i uvijek se nađe na pravom mjestu u pravo vrijeme, bilo da se radi o tome da sam pogađa, ili da glavom ponudi asistenciju svojim saigračima. Ono što je također jako bitno jeste da se ne plaši. Vidjeli smo to skoro kada se bukvalno glavom bacio na loptu i postigao gol.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti