Porodica iz BiH izbačena iz aviona, jer dvogodišnji sin nije htio staviti masku

0

Porodica Pandurević iz Bosne i Hercegovine u Frankfurtu je izbačena iz aviona Lufthanse i nije smjela nastaviti putovanje nazad u SAD jer je avio kompanija Lufthansa insistirala da njihov dvogodišnji sin mora nositi masku, objavio je danas njemački Bild.

Otac dječaka, Aleksandar Pandurević je izjavio: “Pratili su na do pilota. Pokušali su uvjeriti mog sina Yakoba da stavi masku za lice. Ali nije uspjelo. Zatim nas je iz aviona ispratio muškarac u uniformi. Bio sam šokiran, kao da sam pogođen metkom”, prenosi Bild.

Od kada dvogodišnjaci moraju nositi zaštitu za usta i nos?

Lufthansa se pozvala na propise američke Uprave za bezbjednost saobraćaja (TSA), po kojima je potrebno da putnici u dobi od dvije i više godina nose masku za lice tokom cijelog leta.

Izvor : Bild

Naime, Aleksandar Pandurević sa suprugom Slavicom i sinom Yakobom otputovao je u Bosnu na odmor. Porodica se htjela vratiti u Dallas preko Frankfurta, gdje sada živi.

“Možemo potvrditi da je porodica na letu odbila staviti masku svom djetetu (od 2 godine starosti) tokom ukrcaja. Nakon konsultacije sa kapetanom, kapetan je odlučio, slijedeći zakonske uslove, da ne ukrca porodicu”, saopštili su iz Lufthanse.

Svjedoci tvrde suprotno

Svjedok Jan H. iz Hamburga sjedio je dva reda ispred porodice i kazao potpuno suprotno: „Roditelji su nježno pokušali djetetu staviti masku. Ali mališan se borio i plakao. S moga gledišta, roditelji nisu mogli ništa učiniti. “

Drugi svjedok je rekao da i sam ima petogodišnju kćer. Dobio je unaprijed telefonski informaciju iz Lufthanse kako neće biti problema ako odbije nositi masku u avionu.

Međutim, porodica Pandurević iz Bosne i Hercegovine morala je čekati četiri sata na aerodromu i ponovno izvršiti rezervaciju. Potom je letom kompanije United Airlines odletila kući preko Washingtona i Chicaga. Umjesto planiranih dvanaest, putovanje je trajalo ukupno 36 sati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here