23.04.2024.
HomeNovostiKontejneri iz Austrije na vjetrometini bh. vlasti

Kontejneri iz Austrije na vjetrometini bh. vlasti

Iako su još početkom godine pokrenute procedure za prihvat 135 kontejnera koje nam je, za potrebe migrantske krize, ponudila Austrija, i dalje se ne zna kada će oni stići na dvije lokacije na području Bihaća, a već smo duboko ušli u jesen, koju odlikuju nepodnošljivo hladne noći pod vedrim nebom.

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH tvrde da su procedure za potpisivanje sporazuma o posuđivanju kontejnera pokrenuli još početkom godine, ali zbog unutrašnjih procedura, zastoja i opstrukcija taj proces, nažalost, još nije okončan.

“Radi se o kontejnerima koje je Austrija ponudila BiH za smještaj migranata u PPC i oni bi nadopunili nedostajući broj kontejnera u PPC Lipa i PPC Borići. Sporazum o posudbi tih kontejnera upućen je u proceduru još prije nekoliko mjeseci, ali je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik glasao protiv tog sporazuma”, tvrde iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Zanimljivo je da je i odluka o traženju međunarodne pomoći nekoliko mjeseci bila u redovnoj proceduri Savjeta ministara BiH, ali je nedavno vraćena Ministarstvu bezbjednosti BiH sa zahtjevom da se obave i e-konsultacije.

“U sadašnjoj situaciji ne zna se kada će uopšte mehanizam biti aktiviran zbog blokade rada Savjeta ministara. Uprkos tome, ovo ministarstvo preduzelo je sve radnje da se omogući adekvatan smještaj migranata prije pogoršanja vremenskih uslova, što će biti i učinjeno skorim otvaranjem PPC Lipa”, rekli su za “Nezavisne novine” iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Dakle, sam Prijedlog odluke o traženju međunarodne pomoći u odgovoru na migrantsku krizu, koju bi, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH, trebalo da donese Savjet ministara, tek je u procesu konsultacija.

“Međunarodna pomoć će se koristiti za potrebe rješavanja pitanja privremenog prihvata, smještaja i zbrinjavanja migranata u BiH na lokacijama privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata Lipa i Borići”, ističe se u ovom dokumentu.

Podsjetimo, Savjet ministara utvrdio je u julu na sjednici Prijedlog sporazuma o posuđivanju između Austrije i BiH, a riječ je o austrijskoj pomoći od ukupno 135 kontejnera za smještaj osoba tokom migracionog pritiska, vrijednoj oko 670.000 evra.

Kako je tada saopšteno, među kontejnerima je 98 rezidencijalnih, devet sanitarnih, 20 za hodnike i osam stepenišnih.

Nekoliko mjeseci ranije, odnosno u aprilu, ministar bezbjednosti BiH je sa ministrom unutrašnjih poslova Austrije Karlom Nehamerom potpisao Memorandum o jačanju saradnje za efikasniju borbu protiv ilegalnih migracija.

Cikotić je tada zahvalio Austriji za pomoć koju je u prethodnih nekoliko mjeseci pružila u borbi BiH protiv ilegalnih migracija te istakao i onu konkretnu od milion evra, koje je austrijsko ministarstvo inostranih poslova uputilo BiH te pola miliona evra koju je uputio austrijski MUP. Spomenuo je tada Cikotić i kontejnere koje doniraju Austrijanci, a koji nam, dakle, ni danas nisu na raspolaganju.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti