24.04.2024.
HomeSportBosna i Hercegovina u baražu za Mundijal

Bosna i Hercegovina u baražu za Mundijal

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je u baražu za Mundijal 2022. godine u Kataru, pošto je najbolja ekipa po plasmanu iz Lige nacije.

Dakle, bez obzira na plasman u kvalifikacionoj Grupi D idemo u baraž, jer u A grupi Lige nacija situacija je sljedeća. Četveroplasirana reprezentacije su Ukrajina sa 6 bodova, Švedska 3, BiH 2 i Island 0.

Ako sve selekcije prvoplasirane, drugoplasirane i trećeplasirane selekcije iz 4. grupe Lige nacija osiguraju Mundijal i baraž kroz kvalifikacije, a to su: Španija, Francuska, Italija, Belgija, Nizozemska, Danska, Portugal, Njemačka, Poljska, Engleska, Švicarska, i Hrvatska, a četveroplasirani bolje od BiH su Švedska i Ukrajina (koja u najgorem slučaju bude druga u našoj grupi), mi smo prva najbolja selekcija u Ligi nacija, a Island drugi.

Kao što je poznato, plasman na Mundijal direktno će izboriti 10 pobjednika kvalifikacionih grupa, a kako Evropa u Katar šalje 13 reprezentacija, samo tri mjesta kroz baraž vode na smotru najboljih selekcija svijeta.

Baraž je koncipiran tako da će učešće izboriti 10 drugoplasiranih selekcija u isto toliko kvalifikacionih grupa, a u doigravanje ide ukupno 12 ekipa, pošto će se desetorki drugoplasiranih pridružiti dvije najbolje selekcije iz Lige nacija koje nisu izborile direktan plasman na Mundijal ili u baraž.

Tako dolazimo do broja od 12 selekcija koje će se boriti za popunu posljednja tri evropska mjesta na Mundijal. Žrijebom će biti određene tri grupe od po četiri tima koja će igrati polufinala i finala i samo po jedna selekcija, pobjednik grupe, ide na Mundijal.

Polufinale i finale baraža igrat će se na jednu utakmicu, a domaćini će biti određeni žrijebom. Termini ovih utakmica su 24. i 25 mart za polufinala, a 28. i 29. mart 2022. godine za finala.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti