U Banjaluci protest opozicije

0

Predstavnici opozicionih stranaka u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska organizirali su danas u Banjoj Luci protest zbog, kako su naveli, gušenja medijskih sloboda i brojnih afera vladajuće koalicije predvođenje Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a pridružio im se veliki broj građana.

Među organizatorima su predstavnici Srpske demokratske stranke (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije Srpske (SPS), Pokreta za Pravdu i Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini RS-a.

Organizatori protesta su poručili da su, iako je osnovna tema protesta borba protiv medijskog mraka u kojem se nalazi Republika Srpska nakon što je ugašen signal BN televizije, proteklih dana nametnule su se i druge teme, a jedna od njih je afera “Kisik”.

Okupljenima se obratio predsjednik PDP-a Branislav Borenović naglašavajući da će za tačno godinu dana, kada bi trebali biti održani opći izbori u Bosni i Hercegovini, otjerati nenarodni režim ne u opoziciju nego u političku prošlost, a veliki broj njih i u zatvore.

– Za godinu dana bit će dan odluke kada donosimo odluku da li otići i ostati, da li živjeti u mraku ili svjetlosti, ili oni ili mi – dodao je Borenović.

Zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović kazao je da veliki broj okupljenih na skupu u Banjoj Luci pokazuje da je dosta vladavine SNSD-a koji čini vlast uz koalicione partnere već 15 posljednjih godina.

– Doveli su nas u tešku situaciju, dužni smo više od Federacije BiH i sada je Republika Srpska u rekordnoj zaduženosti, mladi i stručni ljudi odlaze, a korupcija i kriminal cvjetaju – dodao je Radović.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić optužio je javni servis Radioteleviziju Republike Srpske (RTRS) za pristrano izvještavanje, napominjući da svi plaćaju RTV pretplatu.

Na protestu su izneseni zahtjevi i rokovi za njihov ispunjavanje, a ukoliko oni ne budu ispunjeni, najavljeno je, protesti će biti nastavljeni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here