28.03.2024.
HomeNovostiEU bi se trebala proširiti na zapadni Balkan do kraja desetljeća

EU bi se trebala proširiti na zapadni Balkan do kraja desetljeća

Evropska unija trebala bi se proširiti na cijeli zapadni Balkan do kraja desetljeća, prijedlog je nositelja predsjedništva bloka što je naišlo na zaprepaštenje zemlja članica uoči samita na Brdu kraj Kranja “EU i zapadni Balkana” planiran za narednu sedmicu.

Ideju o ubrzanju priključenja zemalja zapadnog Balkana, uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, iznjedrila je Slovenija uoči sastanka čelnika Evropske unije na kojem će se raspravljati o proširenju Unije koju sada čini 27 država.

Prijedlog je izazvao zaprepaštenje na sastanku ambasadora u Briselu, a neki su ga opisali kao potpuno nerealan s obzirom na privredne i političke izazove s kojima je regija suočena, piše Financial Times.

Proširenje je vrlo osjetljivo pitanje za Evropsku uniju, koja je podijeljena oko potrebe i brzine kojom se zemljama treba dopustiti priključenje. Unija je pod pritiskom da nastavi pregovore o pristupanju sa zemljama zapadnog Balkana koje počinju razvijati bliže veze s Kinom i Rusijom.

Evropskoj uniji pridružilo se 13 država između 2004. i 2013. godini u vremenu brze ekspanzije. Nakon toga, bivši predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker obećao je da neće više primati države do 2019. godine, ali zemlje podnositeljice zahtjeva postaju sve nestrpljivije jer Brisel nastavlja s politikom odugovlačenja.

Čelnici svih zemalja članica EU-a i šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija) prisustvovat će samitu koji počinje u srijedu 5. oktobra.

Diplomati iz država članica koji žele da Brisel ubrza pregovore sa zapadnim Balkanom – uglavnom s istoka i juga – zalažu se za “ambiciozan” jezik prilikom pristupanja, ali su priznali da bi postavljenja roka bilo politički eksplozivno.

– Treba nam deklaracija. To je od velike važnosti, ali jedan datum neće biti prihvaćen – rekao je diplomata iz Evropske unije.

Dodatno komplicirajući stav EU prema regiji i izazov integraciji, otežava stav pet država članica (Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija) koje ne priznaju Kosovo, koje je 2008. godine proglasilo neovisnost od Srbije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen boravila je ove sedmice u posjeti zemljama zapadnog Balkana uoči samita na Brdu kod Kranja, ponavljajući svoju podršku proširenju Unije.

Komisija, koja vodi proces ocjenjivanja napretka smatra da bi proces priključenja trebao krenuti s Albanijom i Sjevernom Makedonijom “što je prije moguće”. Te dvije zemlje trebale su započeti pregovore o članstvu u EU prošle godine, ali napredak ostaje blokiran nedostatkom jednoglasne podrške država članica.

Sjeverna Makedonija, jedna od zemalja koje su na putu ka članstvu, pozdravila je poticaj koji Slovenija daje za otvaranje pregovora smatrajući da je vrijeme da i Evropska unija to učini.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti