25.04.2024.
HomeNovosti21 zdravstvena ustanova kisik nabavljala od neovlaštenih dobavljača

21 zdravstvena ustanova kisik nabavljala od neovlaštenih dobavljača

Pet od šest dobavljača kisika u Bosni i Hercegovini neovlašteno opskrbljuje zdravstvene ustanove, objavio Transparency International. Od agencije za medicinska sredstva traži pokretanje inspekcijskog nadzora. U međuvremenu razmjenjuju se optužbe između vlasti u RS i Agencije za lijekove. U Federaciji BiH pojedina kantonalna tužilaštva nastavljaju istrage, dok informacije o nabavci traži i resorni ministar ZDK-a.

Bolnice u Gradišci, Nevesinju, Sanskom Mostu, Doboju,Trebinju, Prijedoru Bijeljini, domovi zdravlja i zavodu u Zenici, Mrkonjić Gradu, Stanarima, Živinicama , ukupno 21 zdravstvena ustanova na spisku javnih nabavki kisika od pet dobavljača koji nemaju potrebne dozvole Agencije.

“Pitanje je zbog čega su javne ustanove širom BiH, dakle radi se i o bolnicama i o domovima zdravlja nabavljale od ovih firmi i zašto nisu prilikom same nabavke zahtjevale, odnosno zašto nisu u uslovima izdefinisali da dobavljači imaju dozvole Agencije za lijekove”, kazala je Ivana Korajlić, Transparency International.

A to i jeste osnovni uslov pojašnjava za N1 direktor bolnica Irfan Ljubijankić u Bihaću Hajrudin Havić koja već 15 godina sarađuje sa firmom Messer, koja ima potrebne dozvole Agencije za lijekove sarađuje

“Mi moramo raspisati javni poziv, znači tender na koji se javljaju sve firme koje su registrovane za tu djelatnost i kad se prijave vidi se ko je dao najpovoljniju ponudu i dalje sklapamo ugovor s njim. To je rutinska procedura, dakle u javnim nabavkama to se traži dakle moraju imati dozvolu Agencije za lijekove, dakle mi ne možemo bez toga raditi, to je i osnovni uvjet”, kazao je Havić.

Vrh piramide

Na vrhu piramide Univerzitetski klinički centar u Banjaluci. Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić zbog svega poziva Agenciju za lijekove i direktora Aleksandra Zolaka da prekine sa uznemiravanjem javnosti

“Bili smo primorani da u interesu naših građana, zatražimo analizu nezavisne akreditivane laboratorije, jer vi, kao odgovorno lice u instituciji niste djelovali u sinergiji sa nadležnim organima u Republici Srpskoj, u cilju prevazilaženja administrativnih barijera, koje su zbunjujuće za javnost, a uzrokuju nepovjerenje i strah”, kazao je Šeranić.

A barijere su laboratorij Agencije za lijekove i Pravilnik o dobroj proizvođačkoj praksi za medicinske gasove, pojašnjavaju iz Agencije naglašavajući da je Ministarstvo zdravstva imalo mogućnosti da propiše kriterijume koje proizvođači medicinskih gasova moraju ispuniti u cilju dobijanja dozvole za proizvodnju

“Ne postoji pravilnik Agencije, a 24 su na snazi, koji je „prepreka“ za snabdijevanje zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj tehničkim gasom preko neovlaštenih firmi. To je naprosto kriminal, a kriminal se ne definiše pravnom regulativom”, kazao je Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Informacije o nabavci traže iz ZDK

Pojašnjenja za N1 stižu i iz Ministarstva civilnih poslova:

“Predmetni propis je donesen na osnovu člana 16. stav (1) tačka f) Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima (“Službeni glasnik BiH”, broj 58/08), a u kojem je utvrđena nadležnost Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva, a što se između ostalog odnosi i na utvrđivanje i usaglašavanje dobrih praksi na prijedlog direktora Agencije. Znači predmetni pravilnik je donijelo samostalno Stručno vijeće i u njegovom donošenju nije učestvovalo Ministarstvo civilnih poslova BiH, pa stoga se njegovo eventualno mijenjanje ili stavljanje van pravne snage ne može razmatrati na nivou Ministarstva civilnih poslova BiH, a kako je traženo u aktu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.”

Dodatne informacije o nabavci kisika traži i resorni ministar u ZDK-u. Za N1 odgovore su dostavili iz Doma zdravlja Visoko i Vareš u kojem ističu da su saradnju ostvarivali sa firmom Messer,te da boce sa medicinskim kisikom skladište po propisu udaljene od izvora plamena i masnoća. Skoro identičan odgovor dobili smo i iz SBK-a Doma zdravlja Bugojno, dok odgovor iz Breze, iako su to od nas zatražili neki od stanovnika ove Općine, iz tamošnjeg Doma zdravlja nismo dobili.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti