23.04.2024.
HomeNovostiKakva je uloga uposlenika Agencije za lijekove u nabavci ‘kineskih respiratora’?

Kakva je uloga uposlenika Agencije za lijekove u nabavci ‘kineskih respiratora’?

Danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima vezano za predmet “Respiratori”. Saslušano je dvoje uposlenika Agencije za lijekove i medicinska sredstva. Govorili su o svojoj ulozi o nabavci ovih medicinskih uređaja u aprilu prošle godine.

Prije saslušanja svjedoka, tužilac Mirza Hukeljić obrazložio je na samom početku kako je uposlenica Vlade FBiH, Edita Kalajdžić, inače jedan od ključnih svjedoka u ovom predmetu, obavijestila Sud BiH kako je njen telefon, odnosno broj telefona, koji je ranije oduzet po Naredbi Suda i nalazi se pohranjen u Tužilaštvu BiH, korišten za slanje SMS poruka. Iako je uslijedila rasprava tužioca, Sudskog vijeća i odbrane, nije do kraja razjašnjeno o čemu je riječ.

Suđenje je potom nastavljeno svjedočenjem hirurga iz Tuzle, Haruna Avdagića, inače člana Stručnog vijeća Agencije za lijekove medicinska sredstva BiH, čija nadležnost je unutarnji nadzor institucije.

Tužilac je pitao poznaje li Fadila Novalića, na šta je Avdagić odgovorio “preko zajedničkih prijatelja”, kazavši kako je uredno član SDA, te ga je sretao. Ujedno je kum jednom od uposlenika Novalićevog Kabineta, Goranu Miraščiću.

Upitan da li ga je neko iz Vlade kontaktirao u vezi respiratora, Avdagić je rekao da se sjeća u aprilu 2020. da je neki muškarac iz Ureda premijera, ostavlja prostor da je moguće riječ o tadašnjem šefu Kabineta, Hasanu Ganibegoviću.

Rekao je da ga je pitao na koji način može dobiti dozvolu Agencije za uvoz. Sve je bilo na brzinu, tvrdi da je iz medija saznao da je riječ o respiratorima. Više detalja svjedok nije otkrio, nego tvrdi da je uputio Ganibegovića na glavnu farmaceutsku inspektoricu, Indiru Fazlagić, koja je više upućena. Avdagić navodi kako ga nakon toga više niko iz Vlade nije zvao.

Tužilac je ipak Avdagića podsjetio na raniji iskaz u kojem je rekao “poslije su me kontaktirali i rekli da su pronašli drugi kontakt preko kojeg će završavati dozvolu”. Ko ga je zvao, svjedok se ne sjeća.

Odbrana je Avdagića, između ostalog, pitala da li ga je zvao kum Goran Miraščić, odgovorio je, nikada zbog respiratora. Odbrani je potvrdio da su u tom periodu respiratori bili najtraženije medicinsko sredstvo na svjetskom tržištu. Član Sudskog vijeća, Branko Perić upitao je Avdagića, da li vas je ikada zvao Fadil Novalić, odgovorio je, ne.

Potom je svjedočila glavna farmaceutska inspektorica, Indira Fazlagić. Jedno od pitanja koje je tužilac postavio svjedoku bilo je i može li se prometovati medicinsko sredstvo ako nije upisano u registar, svjedok je odgovorio da može ukoliko je riječ o zahtjevu za interventni uvoz. Kako bi se to postiglo, postoje određeni uslovi, no Fazlagić nije pojasnika koji.

Odgovarajući dalje na pitanja tužioca, Fazlagić je kazala da ju je u aprilu zvao Hasan Ganibegović, te da zna da je broj dobio od doktora Avdagića.

“Raspitivao se o postupku za uvoz respiratora, o dozvolama. Rekla sam da treba dozvola za interventni uvoz kao i dozvola za onoga ko uvozi da to može da radi, tačnije da mu treba registrovano lice/kompanija”, kazala je.

Ganibegović, kaže svjedok, nije specificirao tada vrstu ni količinu respiratora.

“Mislim da je rekao,  pošto je bio četvrtak kada me je zvao, znate li da respiratori dolaze u subotu, mislim da je bio pomalo razočaran zbog komplikovane procedure. Tražio je da mu preporučim registrovanu firmu, nakon što sam razmislila, pozvala sam ga i preporučila Tuzlafaram, jer su često radili interventni uvoz”, rekla je Fazlagić. Šta se dalje događalo nije upoznata.

Svjedok se sjeća kako joj je u kancelariju predmet donio pravnik “Mladen” i da je tek tada vidjela da je riječ o kompaniji “Srebrena malina” koja ima namjeru da uveze respiratore, a unutar dokumentacije za dobijanje dozvole, bio je i Memorandum iz FUCZ.

Tužilac je upitao zašto je Mladen Čančarević pravnik donio predmet, je li takva praksa? Svjedok odgovara kako su bile specifične, vanredne okolnosti u kojima je na poslu fizički bilo znatno manje radnika, stoga je sve bilo tih dana drugačije od uobičajenog.

Pitao je tužilac da li je “Srebrena malina” imala svu dokumentaciju, Fazlagić kaže, prebacila je predmet kolegici.

Tužioca je potom interesovalo na koji način se vrši nadzor, da li kompanija nakon što dobije dozvolu ispunjava adekvatne uslove, inspektorica je rekla da je u tom periodu često to rađeno na način da se pošalju određene fotografije, a kasnije se izlazilo na teren.

Kada je riječ o inspekcijskom nadzoru respiratora, rekla je da je urađen shodno zahtjevu Tužilaštva, i to u prostorima koje je koristila FUCZ. Inspekcija je utvrdila tada, rekla je Fazlagić, da su respiratori nepravilno skladišteni, da se nalaze u šatorima, da kiša obilno pada, da su palete na koje su stavljeni “povukle vlagu”.

“Utvrđivali smo zašto su respiratori uopšte tamo, jer FUCZ za to nije imao dozvolu, zašto nisu u Srebrenoj malini. Naložili smo hitno izmještanje, ali smo i zabranili promet tih medicinskih sredstava. FUCZ nije imala ni dokumentaciju o preuzimanju respiratora s aerodroma, rekli su nam kako je kolegica kod koje se dokumenti nalaze, na bolovanju”, navodi svjedok.

Odbrana je ispitivala svjedoka o situaciji u kojoj se Agencija nalazila u kritičnom periodu. Zaključeno je kako je radilo samo pet ili šest inspektora. Svjedok je odgovarajući na pitanja odbrane rekla i da su provjeravali stanje na lageru s respiratorima i da je bilo kritično, te da su o tome obavijestili institucije.

Tokom pitanja odbrane zaključeno je i da se Agencija u datom periodu ponašala shodno uputama nadležnih, među kojima i ministra Alena Šeranića da se predmeti izdavanja dozvola za uvoz medicinske opreme i registraciju iste, obavljaju po najhitnijem mogućem postupku. Potom je odbrana upitala svjedoka da li su postupali po vanrednim mjerama koje su donijele tada i evropske institucije, poput Evropske agencije za lijekove, upravo o hitnosti i pojednostavljenju procedura, svjedok je odgovorila potvrdno.

Odbrana je potom upitala inspektoricu Fazlagić, da li su Hasan Ganibegović ili bilo ko iz Vlade vršili bilo kakav pritisak na nju kako bi se pitanje dozvola riješilo što prije, svjedok je odgovorila, ne.

Suđenje se nastavlja u petak u 13:00 sati svjedočenjem još jedne uposlenice Agencije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti