28.03.2024.
HomeNovostiPandemija nije zaustavila odlazak građana iz BiH: Blizu 450.000 se nalazi u...

Pandemija nije zaustavila odlazak građana iz BiH: Blizu 450.000 se nalazi u EU

Podaci iz 2019. godine ukazuju na to da približno 450.000 državljana Bosne i Hercegovine boravi u zemljama Evropske unije (EU).

Federalno ministarstvo rada Austrije objavilo je interaktivnu mapu na kojoj je prikazan broj stranih državljana koji su iz drugih, ali i zemalja Balkana stigli na ovo područje.

Podaci su izneseni i za Bosnu i Hercegovinu gdje je navedeno kako se mijenjala demografska slika Austrije, tačnije, koliko je stanovnika iz naše države naselio ovo područje u periodu od 2001. do 2020. godine.

Shodno tome, na mapi su prikazani procenti, odnosno, koliko je našeg stanovništva u postocima činilo populaciju Austrije u periodu od 19 godina.

Tako je u 2002. godini čak 14,3 posto bh. državljana činilo ukupno stanovništvo Austrije, dok je taj broj opao 2015., kada je registrovano 7,4 posto naših građana te se taj trend nastavio pa je tako prošle godine na ovom području bilo 6,3 posto naših stanovnika. Međutim, uprkos zabilježenom smanjenju, može se reći da čak ni pandemija nije zaustavila građane BiH da napuštaju svoju državu.

Cjelokupna demografska kretanja u Austriji možete pogledati na ovom linku.

Vraćajući se na podatke s početka teksta da podaci iz 2019. godine govore da skoro 450.000 bh. državljanja boravi u zemljama EU, može se reći da to potvrđuju i statistički podaci istraživačke publikacije Utjecaj pandemije COVID-19 na migracije stanovništva u Bosni i Hercegovini, koju su radili Faruk Hadžić, Admir Čavalić i Damir Bećirović. Publikacija je objavljena i prezentirana na Međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji pod nazivom “Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma”, koja je održana na Hrvatskom katoličkom univerzitetu u Zagrebu.

Bosna i Hercegovina je također treća na svijetu po broju medicinskih radnika koji su u proteklih pet godina otišli u Njemačku. Broj odlazaka medicinara iz BiH nastavljen je i čak se povećao tokom pandemije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti