29.03.2024.
HomeNovostiKomisija: Zabrana kupanja u burkiniju diskriminatorna

Komisija: Zabrana kupanja u burkiniju diskriminatorna

Komisija za ljudska prava je utvrdila da je zabrana kupanja u zatvorenom kupaćem kostimu diskriminatorna te je usvojila zaključak da se sugeriše Panonskim jezerima da mijenjaju svoj pravilnik, kazala je danas bh. režiserka Nejra Latić Hulusić.

Konačno dobre vijesti, iako ružnim povodom. Gradska vijećnica Gradskog vijeća Grada Tuzle Selma Ćatibušić (PZP) i članica Komisije za ljudska prava je na dnevni red te komisije stavila pravilnik o oblačenju na jezerima Panonika u Tuzli. Komisija je utvrdila da je zabrana kupanja u zatvorenom kupaćem kostimu diskriminatorna te je usvojila zaključak da se sugeriše Panonskim jezerima da mijenjaju svoj pravilnik“, objavila je Latić Hulusić na svojoj Facebook stranici.

Kako je dodala, vijećnik Senad Mehmedinović je podnio inicijativu na današnjoj sjednici Gradskog vijeća o izmjeni ovog diskriminatornog pravilnika o odijevanju.

Nadam se da će i ostali vijećnici se voditi pozitivnim zakonskim propisima i izglasati ovu promjenu koju Tuzla kao grad koji se ponosi svojim antifašističkim naslijeđem i zaslužuje“, naglasila je Latić Hulusić.

Podsjetimo, neformalna grupa građanki okupljena u pokretu “Ženski marš” je uputila Otvoreno pismo vijećnicima Gradskog vijeća Grada Tuzle sa molbom da u ime građanki i građana podnesu inicijativu o izmjeni dikriminatornog pravilnika Pannonice nakon incidenta u kojem je uskraćeno kupanje građanki na tim jezerima u Tuzli.

Naime, radi kupanja u burkiniju, građanku su službena lica udaljila iz jezera, a potom je iz Panonike uslijedilo saopštenje koje glasi:

Zabranjeno kupanje u odjeći i obući. Dozvoljeno kupanje u samo za to prikladnoj odjeći (Muško plivačko odijelo ne smije ići iznad pupka i ispod koljena. Žensko plivačko odijelo ne smije pokrivati vrat ili prelaziti preko ramena, kao ni ispod koljena“.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti