12.06.2024.
HomeNovosti15 državljana BiH na crvenim potjernicama Interpola zbog terorizma

15 državljana BiH na crvenim potjernicama Interpola zbog terorizma

Ukupno 15 bh. državljana nalazi se na Interpolovim crvenim potjernicama zbog terorizma, a na spisku je i nekoliko poprilično zvučnih imena.

Interpol je, primjera radi, na ovu listu stavio Fikreta Zukića (61), koji je, prema dostupnim informacijama, živio u vehabijskom gnijezdu Gornjoj Maoči, a potom otišao u Siriju.

Objavljeno je, podsjetimo, da je hapšen u akciji “Damask” 2014. godine, ali je pušten na slobodu, te da je u Siriji od 2016. godine. Postoje tvrdnje da je u džihad odveo cijelu porodicu, koja je u Siriji priključena terorističkim grupama.

Pripadnik je, dodaje se, radikalnog vehabijskog pokreta i često je posjećivao vehabijsku zajednicu u Gornjoj Maoči.

U njegovoj kući su, kako postoje tvrdnje, održavani vehabijski vjerski obredi, a na kući i ispred nje bio je natpis “medžlis”. Interpol je naveo da je potjernica za njim raspisana zbog organizovanja terorističke grupe.

Zbog organizovanja terorističke grupe, ali i zbog pridruživanja stranim paravojnim formacijama, na ozloglašenom spisku još je i Alija Keserović (26) iz mjesta Trnovi, kod Velike Kladuše, za kojeg je ranije objavljeno da je bio čobanin, odnosno da je čuvao koze i ovce Huseina Bilala Bosnića, bivšeg vehabijskog lidera, pravosnažno osuđenog na sedam godina robije zbog podsticanja na terorizam.

Na crvenoj Interpolovoj potjernici još je i Edin Muftić (46) iz Gradačca, a terete ga za regrutovanje za terorističke aktivnosti, odnosno za finansiranje terorizma i organizovanje terorističke grupe.

Između ostalih, na Interpolovim potjernicama su i Sulejman Mešanović (33) iz Gradačca, te Edin Pečenković (58) iz Bihaća.

Ime Muradifa Hamzabegovića (61), čija je supruga Sena Hamzabegović (51) prije nekoliko dana uhapšena na tuzlanskom aerodromu, jer je terete za finansiranje terorističkih aktivnosti, takođe je na Interpolovoj potjernici.

“Nezavisnim” je potvrđeno da Senu Hamzabegović terete, odnosno da postoje dokazi, da je ona  boravila na području Sirije.

Prikupljeni su dokazi i da je nekoliko puta svome suprugu, koji je bio visokopozicionirani pripadnik Islamske države, i koji je još u bjekstvu, prosljeđivala novac, iako je znala da će on biti korišten za finansiranje terorističkih grupa i njihovih aktivnosti. Tužilaštvo BiH juče je saopštilo da je za Hamzabegovićevu zatražilo određivanje pritvora.

Njen suprug Muradif je, prema dostupnim saznanjima, u maju 2012. osuđen pred Sudom BiH na šest godina zatvora i novčanu kaznu od 20.000 KM zbog krijumčarenja ljudi. Nedugo nakon toga je, dodaje se, pobjegao u Siriju, gdje se priključio Islamskoj državi.

Podsjetimo, “Nezavisne novine” su nedavno pisale o imenovanju dvadesetšestočlanog koordinacionog tima za razvijanje procedura povratka i prihvata bh. državljana iz zone sukoba Sirije i Iraka.

U paklu te dvije države u proteklim godinama bile su stotine građana BiH, a posljednje dostupne informacije pokazuju da se u sirijskim kampovima Al-Hol i Al-Roj, prema operativnim podacima, nalazi još oko 100 osoba.

Radislav Jovičić, stručnjak za bezbjednost i bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, ističe da je obaveza svih zemalja članica Interpola, pa tako i BiH, da postupe po crvenoj Interpolovoj potjernici.

“Naravno, oni koji dospiju na crvene Interpolove potjernice su veoma opasni ljudi i bezbjednosne službe imaju obavezu da odmah reaguju ako ta lica primijete na teritoriji svoje zemlje, odnosno da ih uhapse”, rekao je Jovičić za “Nezavisne”.

LICA S CRVENIH POTJERNICA

Fikret Zukić

Alija Keserović 

Edin Muftić 

Sulejman Mešanović

Edin Pečenković 

Muradif Hamzabegović

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti