18.04.2024.
HomeLifestyle12 namirnica koje štite od štetnog djelovanja sunčevih zraka

12 namirnica koje štite od štetnog djelovanja sunčevih zraka

Da, postoje namirnice čijom je konzumacijom moguće sniziti rizik od pojave sunčevih opeklina i drugih oštećenja, pa i od raka kože, jer njihovi sastojci podržavaju sposobnost kože da ostane zdrava i obrani se od previše sunčevih zraka. Najmoćnije su u svom integralnom obliku. Navodimo 12 namirnica za koje je znanstveno potvrđeno da sadrže nutrijente koji štite kožu od UV zraka te potiču njeno iscjeljivanje, a neke od njih pomažu i kada ih stavite na kožu.

Citrusno voće

Limun, naranče, grejpe, limeta… obiluju vitaminom C, a istraživanjima je utvrđeno da dugotrajni unos vitamina C, zajedno s vitaminom E, može smanjiti mogućnost da ćemo izgorjeti na suncu. Pored toga, ovo voće sadrži i limonen, spoj snažnog protuupalnog i antikancerogenog djelovanja koji se povezuje sa značajnim snižavanjem rizika za pojavu raka kože. U sastavu ovog voća su i antioksidansi koji štite stanice od štete koju stvaraju slobodni radikali, a upravo se to događa kada koža izgori na suncu.

Mrkva

Mrkva je jedan od najboljih prehrambenih izvora beta-karotena, biljnog pigmenta poznatog po dobrobitima za zdravlje očiju, ali koji također štiti kožu od štete koju stvaraju slobodni radikali. Zahvaljujući tome, mrkve mogu pružiti povećanu zaštitu od sunčevih opekotina, posebno u kombinaciji s vitaminom E.

Jagode

Omiljeno slatko voće sadrži moćnu kombinaciju antioksidanata i vitamina C, što potiče zaštitu kože od mogućih sunčevih oštećenja, ali i pomaže ozdravljenju kože opečene suncem. Jagode pomažu kao hrana, ali i kao sredstvo za brzu intervenciju na koži, jer sadrže tanine koji mogu pomoći ublažiti osjećaj pečenja. Ako ste izgorjeli na suncu i u blizini imate jagode, zgnječite nekoliko plodova te ih nježno razmažite po opečenim dijelovima. Trebalo bi donijeti osjećaj olakšanja. Nakon nekoliko minuta isperite vodom.

Zeleni čaj

Već dvije šalice zelenog čaja na dan pomažu ojačati prirodnu zaštitu od sunca. Jedan od najvažnijih sastojaka zelenog čaja su katehini, spojevi koji imaju snažno antioksidativno svojstvo pa, između ostaloga, smanjuju mogućnost dobivanja opekotina na suncu i dugoročnu štetu od UV zračenja. Među najmoćnijim katehinima je spoj epigalokatehin galat (EGCG); istraživanja na Sveučilištu Wisconsin pokazala su da zaustavlja genetska oštećenja u ljudskim stanicama izloženima UV svjetlu. Zeleni čaj sadrži i taničnu kiselinu koja ublažava bolnost opeklina – natapkajte ohlađeni čaj na opečene dijelove kože, pripremite oblog ili kupku.

Nar

Ovo ukusno voće obiluje antioksidansima, a sadrži i elagičnu kiselinu, biljni polifenol koji ima antikancerogena svojstva: sprečava širenje kancerogenih stanica, sprečava mutacije unutar DNK stanice i može izazvati smrt tumorskih stanica. Elagična kiselina pruža pomoć u zaštiti stanica kože od utjecaja UVA i UVB zračenja. Jedna je studija pokazala da se istodobnom upotrebom ekstrakta nara i preparata za zaštitu od sunca visina SPF-a povećava 20 posto. Nar povećava i produkciju glutationa, moćnog antioksidansa koji nastaje u tijelu, a između ostaloga, sudjeluje u zaštiti od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Bademi

Bademi su jedan od najboljih izvora vitamina E koji sudjeluje u zaštiti kože, kao i u njenom obnavljanju nakon izlaganja sunčevoj svjetlosti. Ovo orašasto voće sadrži i kvercetin, antioksidans koji pojačava zaštitu od djelovanja UV zraka te se bori protiv propadanja kolagena i time izazvanog nastanka bora. U jednom su istraživanju sudionici bili izloženi UV svjetlu: polovica je uzela vitamin E u količini koja odgovara količini u 20 badema, a polovica nije uzela vitamin E. Prva skupina imala je manje opeklina izazvanih UV zrakama. Izgleda da se isplati ponijeti bademe za grickanje na plaži.

Crno grožđe

Fitonutrijenti iz crnog grožđa mogu usporiti nastajanje reaktivnih vrsta kisika (reactive oxygen species, ROS), spojeva koji nastaju u normalnom staničnom metabolizmu, a povezani su s oštećenjima od sunca, rakom kože i staničnom smrti. Sjemenke grožđa sadrže polifenole koji ometaju nastanak raka kože izazvanog UV zrakama, a sastojak grožđa je i već spomenuti kvercetin, za koji se u istraživanjima pokazalo da smanjuje oštećenja na DNK uzrokovana izlaganju UVB zrakama te s tim povezanu upalu na koži.

Zeleno lisnato povrće

Zelena salata, špinat, kelj, blitva… odlični su izvori luteina i zeaksantina. To su jaki antioksidansi koji, pokazale su studije na životinjama, zaustavljaju rast stanica potaknut UV svjetlom.

Rajčice

Kada jedemo rajčice dobivamo karotenoid likopen, antioksidant koji neutralizira slobodne radikale, čiji broj raste zbog previše UV zračenja, a i smanjuje upalni odgovor tijela na štetu izazvanu sunčevim svjetlom. Taj učinak još i raste ako jedemo prerađenu rajčicu (kuhanu, pasiranu, sok), jer tada naše tijelo može još bolje iskoristiti likopen. Njemačka je studija pokazala da su sudionici koji su svakoga dana kroz deset tjedana pojeli po četvrt šalice kuhane rajčice s maslinovim uljem dobili 35 posto manje crvenila kože nakon izlaganja UV zrakama od onih koji nisu jeli kuhanu rajčicu. U drugoj je studiji osobama koje su svaki dan tijekom tri mjeseca jele po pet jušnih žlica umaka od rajčice prirodna zaštita od sunčevih opeklina narasla 25 posto.

Lubenica

Ima li ljetnijeg voća od lubenice? Osim što savršeno osvježava, dobra je i za kožu – bogata je likopenom i u jednakoj količini namirnice ima čak 40 posto više likopena od rajčice. No, čuvanjem u hladnjaku sadržaj likopena u lubenici se smanjuje.

Kurkuma

Ajurvedska i tradicionalna kineska medicina stoljećima već koriste kurkumu kao lijek zbog njenih snažnih antioksidativnih i protuupalnih svojstava. Studije sugeriraju da kurkuma može zaštititi stanice kože od UVB zraka.

Lanene sjemenke

Omega-3 masne kiseline iz lanenih sjemenki mogu pomoći zaštititi kožu od sunčevih opeklina, smanjiti prateću upalu i sudjelovati u sprečavanju nastanka raka kože. Ulje lanenih sjemenki štiti kožu od UV zraka, održava je vlažnom i sprečava isušivanje.

 

 

 

zivim.gloria.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti