Žene koje muževi ljube ujutro prije odlaska na posao žive duže

0

 

Poljubac kada se probudimo, poljubac kada idemo spavati i poljubac kada odlazimo na posao – svaki od njih može nam produljiti život, a ako ih prakticiramo svakodnevno, bit ćemo i produktivniji na poslu.

Strastveni poljubac može biti jedan od najintimnijih činova na svijetu, a ponekad je intimniji čak i od seksa. Poljupcima možemo izraziti privrženost, simpatiju i naklonost, a čini se kako nam svakodnevno ljubljenje donosi i duži i sretniji život.

Doktor Arthur Szabo, njemački profesor psihologije, dvije godine je prikupljao podatke od liječnika i osiguravajućih kuća kako bi napravio veliko istraživanje o tome kakav utjecaj ima jedan mali poljubac koji suprug uputi ženi prije nego što ode na posao. Rezultati su bili vrlo jasni, oni koji su to i napravili svaki dan, živjeli su oko pet godina duže.

Ne samo duže, nego i sretnije

Ono što je istraživanje doktora Szabe pokazalo je i da suprug koji svakodnevno poljubi ženu prije odlaska na posao ima i 20 do 35 posto veća primanja, koristi manje dana bolovanja i obično je na nešto višoj poziciji u kompaniji, prenosi Psychology Today.

Poljubac nije jedina stvar koja čini ovu razliku. Osobe koje su u sretnom i zdravom odnosu s partnerom rado će izmjenjivati nježnosti, no isto tako će imati i pozitivniji pogled na život i poslovne izazove, a tako ih i bolje odraditi. Ako je odnos u kojem se nalazimo narušen ili ste u svađi, raspoloženje tijekom dana bit će lošije i samim time će smanjiti produktivnost na poslu.

Poljubac nas potiče na lučenje hormona sreće, a smanjuje i razinu kortizola u krvi

Što se događa tijekom poljupca?

Da poljubac uistinu ima tako jak pozitivan učinak na naše raspoloženje potvrdila je i znanost. Usne su prepune završetaka živaca koji su vrlo osjetljivi što izaziva osjećaj ugode kada nekoga poljubimo ili kada jednostavno osjetimo toplinu kože na njima. Ta senzacija potiče tijelo na lučenje oksitocina i dopamina koji izazivaju euforiju i potiču jačanje odnosa, a tu je i serotonin, hormon sreće.

Osim što nas čine sretnijima, poljupci nas opuštaju. Ljubljenje smanjuje razinu kortizola, hormona stresa koji je povezan s lošim snom, debljanjem, upalnim stanjima na koži, ali i u ostatku organizma, prenosi Healthline. Sve to čini svakodnevno ljubljenje s partnerom ili partnericom odličan recept za duži i sretniji život koji svakako vrijedi probati

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here