Zdrave navike koje vam čine više štete nego koristi!

0
Young lady running on a rural road during sunset

Gubitak težine može biti izazovan. A ako čitate mnogo o tome na internetu, to takođe može biti zbunjujuće. Postoji mnogo saveta o zdravlju i gubitku težine, a mnogi se čine legitimnim. Međutim, najbitnije je da sve radite umjereno, jer čim krenete da preterujete, stvarate kontra efekat vašem tijelu.

1. Ustajete vrlo rano ujutru da bi vježbali

Vježbanje ujutru se smatra odličnom opcijom. Odgovara prirodnim hormonskim fluktuacijama u tijelu, pomaže u koncetraciji i raspoloženju tokom dana i pomaže u regulisanju apetita. Međutim, ako ugrozite idealan broj sati koje bi trebalo da spavate, to može da se vrati. Ograničenja spavanja su povezana sa povećanom glađu i unosom hrane, sa većim rizikom od debljanja i gojaznosti. Logično – ako ustanete dosta ranije samo da bi vježbali, povećavate samim tim i broj obroka koje ćete imati tokom dana. Trošenjem energije imate veću želju za hranom. Međutim, ako ustanete prirodno bez alarma, sasvim je zdravo da vježbate neposredno poslije toga jer su tada hormoni u balansu.

2. Vježbate svaki dan
Da biste zaista napravili razliku u vašem životu, redovan plan vježbanja bi svakako trebalo da vam bude nešto tako rutinsko kao što je jelo ili spavanje. Ali uvijek treba rezervisati jedan dan za odmor svakih 7 do 10 dana. To je zato što tijelo treba da popravi mikroskopske suze u mišićnom tkivu i ponovo uspostavi ravnotežu nivoa mliječne kiseline i glikogena. Ovo vam daje vremena da vaši mišići ojačaju i smanjite rizik od povreda.

Previše vježbanja može izazvati zamor nadbubrežne žlijezde i zapravo povećati debljanje, posebno oko stomaka. To je zbog kortizola, prirodnog hormona stresa koji je odgovoran za regulisanje vašeg metabolizma. Evo jednog stručnog saveta: kortizol je takođe direktno povezan sa stresom, pa se pobrinite da se dovoljno odmarate, i fizički i mentalno!

3. Previše spavate
Možda smo više navikli da čujemo suprotno, ali i ovo je istina. Kao što je nedovoljno sna loše za vas, previše sna takođe povećava rizik od razvoja hroničnih bolesti, poput koronarne bolesti srca, dijabetesa, anksioznosti i gojaznosti kod odraslih. Ako smatrate da 7 do 8 sati sna po noći „nije dovoljno“, ili se osjećate umorno nakon noći dobrog sna, razmislite o tome da se javite svom ljekaru.

4. Ne jedete dovoljno masti
Ovo se, naravno, odnosi na zdrave masti. Masti su dobile lošu reputaciju, ali su dio uravnotežene zdrave ishrane i našem tijelu su potrebne. Oni pomažu u apsorpciji vitamina, podržavaju rast ćelija, zdravlje mozga i očiju, zarastanje i proizvodnju hormona, da spomenemo samo neke. I oni su najbolji izvor energije za naša tijela.

Ako se osećate usporeno, često ste gladni, bole vas zglobovi ili ste skloniji prehladi nego inače, možda biste željeli da jedete više zdravih masti. Ovo se može naći u siru i jajima, maslinovom puteru ili ulju kanole, orašastim plodovima i avokadu i lanenim semenkama. Samo pokušajte da izbjegnete trans masti iz hidrogenizovanih ulja koja se često nalaze u prerađenoj hrani.

5. Ne jedete šećer
Od smanjenja rizika od dijabetesa i sporijeg starenja do boljeg sna i gubitka težine, koristi smanjenja šećera su ogromne. Međutim, nulta tolerancija šećera može dovesti do dodavanja vještačkih zaslađivača u hranu, a ovi proizvodi mogu biti loši kao i sam šećer, izazivajući dijabetes i gojaznost.

Šećer može biti deo uravnotežene ishrane, samo izaberite voće umjesto soka ili kolačića. Na taj način ćete takođe konzumirati prirodna vlakna koja pomažu tijelu da ih na najbolji način iskoristi.

6. Ne jedete žumance
Jaja su među najhranljivijim namirnicama na planeti. Imaju puno vitamina i skoro po malo svih hranljivih materija potrebnih našem tijelu. Ali kada izbacite žumance, bacate više od polovine hranljivih materija. I štaviše, žumance je mesto gde je holin, rijetka hranljiva materija koja se koristi za izgradnju ćelijskih membrana i igra specifičnu ulogu u mozgu.

 

 

 

magazin.novosti.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here