ZAVRŠENA NAJKRVAVIJA BITKA UKRAJINSKOG RATA: Pao je Azovstal!

0

Rusija je objavila da je potpuno zauzela teritorij čeličane Azovstal u kojem su se nalazili posljednji ukrajinski branitelji Mariupolja. Teritorij Azovstala potpuno je oslobođen, izvijestilo je rusko ministarstvo odbrane.

Teritorij metalurške tvornice Azovstal u Mariupolju, gdje je grupa ukrajinskih militanata iz nacističke formacije Azov blokirana od 21. aprila ove godine, potpuno je oslobođen”, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane general-bojnik Igor Konašenkov.

“Posljednja grupa se predala danas”

Podzemni objekti tvornice su pod kontrolom ruskih trupa, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

“Rusko ministarstvo odbrane je objavilo da je od 16. maja 2.439 neonacista iz Azova i ukrajinskih vojnika blokiranih na teritoriju tvornice položilo oružje i predalo se. Posljednja grupa od 531 militanta predala se danas”, piše ruska državna agencija RIA Novosti.

Zapovjednik Azova: Naređeno je da prestanemo braniti Mariupolj

Podsjetimo, danas se zapovjednik ukrajinske pukovnije Azov Denis Prokopenko obratio javnosti i rekao da su u Azovu dobili naredbu da prestanu braniti Mariupolj i da spašavaju živote boraca.

Prema njegovim riječima, svi civili iz Azovstala su evakuirani, a teško ranjenim vojnicima pružena je medicinska pomoć. Oni moraju biti odvedeni na područje koje je pod ukrajinskom kontrolom.

“U toku je vađenje tijela poginulih branitelja Mariupolja”, dodao je Prokopenko.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here