Zašto Sulejman Imamović, putnik iz Wiz Air-ovog aviona nije želio sletjeti u Beograd?

0

Ime Sulejmana Imamovića jučer je u kratkom roku postalo poznato širom regiona. Radi se o državljaninu Danske koji je napravio dramu u avionu koji je letio iz danskog Blinkena za Tuzlu. Imamović je sa suprugom i kćerkom bio jedan od putnika u ovom avionu. Kada je saznao da, zbog vremenskih prilika, avon neće sletjeti u Tuzlu, nego je preusmjeren na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, Imamović je “poludio”. Ustao je sa svog sjedišta u namjeri da otvori vrata aviona, prijeteći da će pobiti sve ljude u avionu, uključujući i sebe i svoju porodicu. Pri tome je “rafalno” psovao zato što ga “vode u Srbiju”.

Međutim, u svim ovim informacijama niko nije objasnio ko je Sulejman Imamović. Tu informaciju, u komentaru ispod jednog od prenesenih tekstova, dao je korisnik Facebooka Mevludin Bektić iz Živinica.

Prema Bektićevim tvrdnjama, Imamović je u toku rata, na kućnom pragu, zarobljen zajedno sa bratom i sestrom. Zločinci su mu danima silovali sestru i to pred njegovim očima, tako da je nesretna djevojka na kraju izvršila samoubistvo. Bektić tvrdi da je Imamovićev brat ubijen u logoru. Sam Imamović je je pretpio nepodnošljivu torturu koju je jedva preživio. Nakon razmjene, polomljenih kostiju, prebačen je u Dansku na liječenje, gdje je ostao i nakon rata i zasnovao porodicu.

Izgleda da se, zbog neopisivih trauma koje je priživio, a koje ljudski um teško može i da pojmi da su moguće, nije mogao pomiriti sa činjenicom da će stupiti na tlo Srbije.

Zajedno sa njim privedena je i njegova supruga, koja je, nakon što je on savladan, također pokušala otvoriti vrata na avionu.

Iako je jučer prvobitno objavljena informacija da će protiv Imamovića biti podignuta samo prekršajna prijava, u međuvremenu se to promijenilo. Podignuta je krivična prijava i to zbog širenja rasne i nacionalne mržnje, te zbog ugrožavanja bezbjednosti saobraćaja. Imamović će biti danas saslušan u beogradskom tužilaštvu.

Rođena sestra Sulejmana Imamovića tvrdi da njen brat ne mrzi Srbe već da je burno reagovao zbog straha od letenja!

Imamović je napravio incident kad je avion na letu Danska -Tuzla zbog loših vremenskih uslova morao da sleti u Beograd. Počeo je da prijeti i da psuje.

  • Ono nije bio moj brat! Ja ga takvog ne prepoznajem. Nisam ni mogla da gledam ono – počinje svoju emotivnu i potresnu ispovijest rođena sestra Sulejmana Imamovića koji je priveden nakon skandala, a koja je zamolila da joj ne objavljujemo ime.

Dodaje da Imamović nije nacionalista i da su vijesti i komentari o tome da je učestvovao u ratu 90-ih lažne jer je još početkom 1990. godine otišao u Dansku.

  • Moj brat nije nacionalista. Druži se sa Srbima u Danskoj. Ja sam bila kod njega u gostima ljetos i da je takav ne bi ga ljudi onoliko poštovali. On se plaši aviona. Jedva ga je porodica ubijedila da krenu avionom – rekla je sestra.

Naglašava da njihova porodica ni dok su živjeli u Zavidovićima nije imala problema sa Srbima. Također, napomenula je da Sulejman sa porodicom već 30 godina živi u Danskoj, a da je ona 25 godina u Sjedinjenim Američkim Državama.

  • Mi smo rodom iz Zavidovića. U našem naselju bilo je dosta Srba. Nikad nikakav problem nije bio. Srbi su nam pomagali i mi njima. Ono što je brat psovao, to nije bio on. Ono je samo od straha i paranoje. Kad je saopšteno da će avion da prinudno sleti u Beograd, on je spavao i tada se probudio. Uplašio se. Poblijedio je od straha. Nije bio pri sebi. Nikada ne bi opsovao nikoga, a kamoli na nacionalnoj osnovi. Ne bi takvu bruku svojoj djeci napravio – kroz suze i jecaje priča Sulejmanova sestra.

Rekla je i da je Sulejman miran i porodičan čovjek i da joj je veoma žao što se ovo dogodilo. Posebno ističe da je srpska policija bila veoma pristojna i da su profesionalno obavili posao.

  • Rekla mi je sestrična da je srbijanska policija bila jako fina prema njima i da su profesionalno obavili posao. Bratanica je otputovala za Tuzlu, a Sulejmanova supruga je ostala sa njim, nije željela da ga napušta. Iznajmila je stan u Beogradu – priča za Kurir rođena sestra Sulejmana Imamovića.

Podsjetimo, Sulejman Imamović (58), državljanin Danske, porijeklom iz BiH, koji je verbalno vrijeđao i prijetio zbog vanrednog slijetanja aviona na beogradski aerodrom Nikola Tesla, poslije pritvora od 48 sati, prema nalogu tužioca, pušten je na slobodu.

  • Nakon saslušanja osumnjičenom je ukinuto zadržavanje i u skladu sa pravilima međunarodne pravne pomoći, predmet će biti ustupljen Kraljevini Danskoj na dalje postupanje, a imajući u vidu da se radi o licu koje je danski državljanin i da se na taj način obezbjeđuje poštovanje načela cjelishodnosti i ekonomičnosti postupka – saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here