Za dobar popodnevni odmor popijte šalicu kafe

0

Stimulativni se kofein uz odmor i spavanje uglavnom spominje u upozorenjima da podiže energiju i razbuđuje, pa bi ga se već od popodnevnih sati trebalo izbjegavati. Ipak, klinički psiholog i stručnjak za spavanje dr. Michael J. Breus kaže kako je kofein ‘najbolji prijatelj popodnevnom odmoru ili drijemanju‘. Iako se Breus, naravno, slaže s poznatom činjenicom da nas kofein razbuđuje i ometa nam san, ističe kako je velika razlika između ‘pravog’ spavanja kao stanja kojem se organizam odmara i obnavlja i popodnevnog odmora – a za ovo drugo je, objašnjava stručnjak za san, kofein izvrstan.

– Kemijski spoj adenozin usporava aktivnost živčanih stanica u mozgu i tako izaziva pospanost – objasnio je Breus koji kaže da se kofein u mozgu veže za receptore adenozina i tako učinkovito ubrzava aktivnost živčanih stanica i razbuđuje nas. No, objašnjava on, našim će živčanim stanicama kofein i adenozin izgledati isto, jer su gotovo istih struktura, a razlika među njima je u samo jednoj molekuli. Zbog toga kofein na neko vrijeme uspijeva ‘zavarati’ živčane stanice, pa nas na kratko uspava prije nego osjetimo njegov stimulativni učinak.

– To njegovo djelovanje neće trajati dugo, oko 25 minuta, što je nekima taman dovoljno vremena za popodnevno drijemanje – objasnio je dr. Breus koji zbog te sposobnosti kofeina za popodnevno drijemanje preporučuje:

– Oko 13 h (ne puno kasnije zbog noćnog spavanja) napravite šalicu crne kafe s većom razinom kofeina. Ohladite je s dvije kockice leda, popijte i postavite alarm na 25 – 30 minuta: odspavati ćete kratko ali mirno, a stimulans će taman za cca. pola sata proraditi i neće vam biti preteško ‘trgnuti se’ iz popodnevnog sna – objasnio je za Mind Body Green.

 

 

vecernji.hr