Viktor Orban je najobičniji rasist: Naša stranka traži da mu se zabrani dolazak u Sarajevo

0

“Viktor Orban je svojom zapitanošću kako u Evropsku uniju integrirati dva miliona muslimana, pritom misleći na priključenje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, još jednom dokazao da nije ništa drugo nego najobičniji rasist”, saopćeno je iz Naše stranke.

“Međutim, s obzirom na činjenicu da to pitanje postavlja kao jedan od lidera Evropske unije, neophodno je određenje i ostalih lidera o toj temi da vidimo ko dijeli a ko ne njegov stav.

Da li još neko misli da su muslimani problem za Evropsku uniju?

Orbanu se ne smije dopustiti da bude usamljeni glas kad su muslimani Bosne i Hercegovine u pitanju, jer šutnja o tome je znak odobravanja. Onda s pravom i muslimani, ali i svi ljudi kojima su antifašizam i antirasizam temeljni moralni orijentiri nemaju nijedan razlog da se okreću ka Evropskoj uniji. Ovakve izjave doprinijet će porastu euroskepticizma. Tim više jer dolaze nakon najavljene finansijske pomoći Miloradu Dodiku, ali i špekulacija da je Dodik s izaslanikom Evropske unije za BiH Oliverom Varheljijem dogovorio sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je usvojeno razvlašćenje države od ključnih atributa državnosti kakve su Oružane snage ili pak poreska politika.

Još uvijek gajimo nadu da Evropska unija može govoriti jednim glasom u korist cijele BiH i njene jedinstvenosti, ali vrijeme ističe.

Ovo što se sad dešava u BiH čeka cijelu EU. Borba za BiH je borba za ideju EU.

Naravno, u želji da budemo dobar primjer kako Orbana i ljude poput njega trebamo tretirati, predlažemo zabranu njegovog dolaska u Sarajevo 25. januara 2022. godine”,  stoji u saopćenju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here