Ulje češnjaka: moćan čistač krvožilnog sustava i podizač imuniteta

0

Eterična ulja jako su popularna, no rijetko se spominje eterično ulje češnjaka koje se dobiva iz njegova korijena, odnosno lukovice. Ono se, naime, smatra jednim od najmoćnijih eteričnih ulja koja mogu primjenjivati samo znalci, pa se nipošto ne preporučuje koristiti ga na svoju ruku bez savjetovanja s fitoaromaterapeutom.

Eterično ulje češnjaka vrlo je ljekovito:

ima snažno antimikrobno djelovanje,
uravnotežuje krvni tlak,
povoljno utječe na koagulaciju krvi pospješujući protočnost žila, a
blagotvorno je i za probavu.

Primjena izvana

Primjenjuje se i izvana, primjerice u pripravcima za ublažavanje akni i drugih kožnih upala, te u pripravcima kojima se tretiraju upale usne šupljine i uha. U vanjskoj primjeni pomaže i kod prehlade, gripe i drugih dišnih infekcija (u tom slučaju nanosi se na određene dijelove tijela, ponajprije prsa).

No, kao što je već navedeno, preporučuje se korištenje isključivo uz nadzor fitoaromaterapeuta. Eterično ulje češnjaka može biti vrlo nadražujuće te ga treba vrlo pažljivo koristiti i detaljno poznavati načine kako ga razblažiti pomoću baznih ulja.

Osim snažnog djelovanja, ima i snažan miris koji je mnogima neugodan, pa je i to razlog što nije široko prihvaćeno u aromaterapiji.

Ulje češnjaka u kapsulama
No, u oralnoj primjeni ipak postoji način da se uzima visoko koncentrirani češnjak – tako što se prerađuje u suplemente, odnosno dodatke prehrani. Najčešće su to kapsule u kojima je ulje češnjaka pomiješano s baznim suncokretovim uljem te s raznim ljekovitim dodacima poput ulja sjemenki peršina ili koenzima Q10. Na takvim pripravcima istaknuto je da su lako probavljivi te da su bez mirisa.

Kapsule s češnjakovim uljem slove kao korisne za jačanje imuniteta, pročišćavanje krvožilnog sustava, uravnoteženje tlaka, masnoća i šećera u krvi, poboljšanje probave… No, osobe koje uzimaju lijekove trebaju se najprije savjetovati s liječnikom, i to posebno oni koji uzimaju antikoagulanse, odnosno lijekove za razrjeđivanje krvi. Kapsule s češnjakovim uljem ne preporučuju se trudnicama i dojiljama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here