Ugostitelji u BiH u problemu: Radnici masovno odlaze raditi na more

0

 

Poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu u Bosni i Hercegovini tijekom ljetne sezone muče se s pronalaskom radnika jer masovno odlaze na more raditi zbog veće zarade. Oni odlaze na Crnogorsko i Hrvatsko primorje, ali i u Neum, a poslodavci su primorani mijenjati ih radnicima iz drugih branši, što trenutno smanjuje kvalitetu usluga u ovim sektorima u BiH. Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH, istaknuo je kako su ljetna sezona i odlazak radnika na more gotovo svake godine veliki problem za ugostitelje, pišu Nezavisne novine.

“Nije to do radnika jer svatko ide gdje mu je bolje. Ja sam i ranije predlagao da tijekom ljetne sezone poslodavci daju neki stimulans radnicima kako bi oni ostali”, naveo je Hadžić. Dodaje kako u Bosni i Hercegovini ima više od 100 srednjih ugostiteljsko-turističkih škola te je predlagao da svaka od njih proširi kvotu upisanih na dodatnih 10 djece. “To bi u startu omogućilo najmanje 1.000 obučenih ugostiteljskih radnika koji bi sutra imali zaposlenje.

Sve se sada radi prekvalifikacijom, dokvalifikacijom, ili radnici dolaze iz drugih branši, što odmah smanjuje kvalitet usluge”, rekao je Hadžić. Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeca”, kaže kako je nedostatak radnika tijekom ljetne sezone veliki problem koji muči ugostitelje. “Nije u pitanju samo nedostatak konobara, nego svih radnika. Trenutno je takva situacija da se snalazimo jer je dosta radnika otišlo raditi na more. Problem je i to što nam je ostala nekvalitetna radna snaga, odnosno kvaliteta usluga opada jer svi radnici koji su bili profesionalci u svom poslu su otišli u inozemstvo”, rekao je Kurtinović. Istaknuo je da se u ugostiteljstvu traže bilo kakvi radnici.

“Veliki problem je bio što u doba pandemije nitko nije razmišljao o tim radnicima osim poslodavaca, koji su također bili na rubu. Sad smo došli u situaciju da ti radnici traže veću zaradu da napune kućni proračun koji je istrošen i odlaze, tako da su otišli i oni koji nikad nisu išli”, naglasio je Kurtinović. Pojedini restorani u Banja Luci u oglasima traže ugostiteljske radnike i nude početnu plaću od 1.200 KM sa stimulacijama i mogućnošću napredovanja onima koji imaju iskustva u radu u ovoj djelatnosti.

Marko S., koji je godinama radio u jednom restoranu u Banja Luci, otišao je ovo ljeto na Hrvatsko primorje najviše, kako je rekao, zbog visoke zarade. “U Hrvatskoj mogu i dva i pol puta više zaraditi nego što sam imao u restoranu u kojem sam radio godinama. Najveći razlog mog odlaska jeste da napunim kućni budžet, jer sam se u pandemiji istrošio, a slabo sam zarađivao zbog zatvaranja lokala”, naveo je Marko S.

 

 

 

 

nezavisne.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here