U FBiH čak 196 novih slučajeva korona virusa, 310 u cijeloj BiH

0
Nurse preparing medical treatment with Dexamethasone and heparin in the hospital

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH testirano je 1.199 uzoraka, od kojih je 196 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom (65), Zeničko-dobojskom (19), Hercegovačko-neretvanskom (15), Zapadno-hercegovačkom (1), Srednjobosanskom (4), Unsko-sanskom (2), Bosansko-podrinjskom (2) i Kantonu Sarajevo (88).

U Federaciji BiH do sada je testirano 65.694 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 3.320 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1425 pacijenata, 98 pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata. Trenutno su aktivna 1822 slučaja-oboljelih od COVID-19, a do sada su zabilježena 73 smrtna slučaja. U posljednja 24 sata prijavljen je jedan smrtni slučaj, radi se o muškoj osobi iz Sarajeva (1933.).

Iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva uvjetima pogoršane COVID-19 epidemiološke situacije preporučuju građanima da izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoje kretanje.

Podsjećaju građane na neophodnost pridržavanja mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra,često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

U posljednja 24 sata na području RS registrovano je 114 osoba koje su pozitivne na korona virus. Jedna osoba s područja Banjaluke je preminula.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS kazali su kako je najveći broj novooboljelih iz Banjaluke – 27, a slijedi Zvornik i Bijeljina sa po 12, Trebinje – 10, Pale i Prijedor po šest, Rudo četiri… Novi slučajevi registrovani su u ukupno 28 općina Republike Srpske.

“Ovo je veliko pogoršanje u broju oboljelih. U određenim lokalnim zajednicama došlo je do narušavanja pridržavanja mjera koje se prvenstveno odnose na fizičku distancu i nošenje zaštitne opreme u privatnim druženjima i privatnim sbujektima. Najveći rizik predstavljaju okupljanja građana. Mi apelujemo na sve građane da se pridržavaju mjera”, rekao je direktor Instituta Branislav Zeljković.