TV Hayat objavila da će zbog Novalića i Džindića obustaviti program i otpustiti 160 uposlenika zbog enormnog poskupljenja struje

0

Brojni privrednici su upozorili Vladu FBiH, premijera Fadila Novalića, resornog ministra Nermina Džindića koji su ignorisali dopis JP Elektroprivrede BiH čiji je direktor Admir Andelija još početkom novembra dao prijedlog Vladi i ministarstvu da ograniče cijene električne energije.

Televizija Hayat sinoć je najavila da će od 1. januara 2022. godine biti primorana prekinuti emitovanje programa i uručiti otkaze za 160 svojih radnika, ukoliko na snazi ostane enormno poskupljenje električne energije.

TV Hayat je dobila ponudu za 2022. godinu i to umjesto dosadašnjih 22.000 da plaća 68.000 KM mjesečno što je poskupljenje od 312 %.

“Ovim obavještavamo Vladu i premijera Federacije, ministra Džindića, kao i Upravu Elektroprivrede, da su nas prinudili da Hayat televizija od 1.1 .2022. godine mora prekinuti emitovanje programa i uručiti otkaze za 160 svojih radnika”, naveli su s Hayata.

Brojni privrednici su upozorili Vladu FBiH, premijera Fadila Novalića, resornog ministra Nermina Džindića koji su ignorisali dopis JP Elektroprivrede BiH čiji je direktor Admir Andelija još početkom novembra dao prijedlog Vladi i ministarstvu da ograniče cijene električne energije. No, oni su na to oglušili, a u međuvremenu su brojni privrednici u FBiH organizirali štrajkove upozorenja, ali i najavili masovna otpuštanja, pa i zatvaranje firmi ili prebacivanje u RS ukoliko Vlade ne pomogne u ovom slučaju.

Tek je u utorak Predstavnički dom Parlamenta FBiH izmijenio Zakon o električnoj energiji kako bi Vlada FBiH imala mogućnost ograničiti cijenu, ali dok istu izmjenu ne usvoji Dom naroda PFBiH neće moći stupiti na snagu. Sjednica Doma naroda PFBiH još uvijek nije zakazana, a do kraja godine ostalo je još pet radnih dana.

Ukoliko privrednici počnu sa masovnim otkazima, Federacija BiH suočit će se sa velikom krizom iako još mnogi osjete posljedice izazvane pandemijom Covid-19.