Top 6 zelenih namirnica za zdravlje i ljepotu

0

Zeleno povrće i voće tijelu pruža niz nutritivnih jedinjenja neophodnih za njegovo pravilno funkcionisanje i prevenciju niza bolesti i poremećaja. Svakodnevno bi trebalo jesti veliku količinu svježeg i kuhanog povrća, i nešto manju količinu svježeg voća.

Da bi rezultati bili još bolji, odaberite namirnice s najboljim nutritivnim svojstvima.

Jabuke

Ne dolaze samo u zelenoj boji, ali su svejedno savršene za poboljšanje zdravlja. Ne sadrže masti, holesterol i so, a sadrže niz nutritivno vrijednih supstanci. Odličan su izvor vlakana i pomažu u prevenciji gojaznosti. Jabuke smanjuju novo slobodnih radikala u tijelu, a istraživanja su pokazala da štite zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema.

Avokado

Bez obzira na to što sadrži visok udio masti, te masti su zdrave. Avokado je jako hranjiv i odličan je izvor vitamina K i folne kiseline. Jako je dobar izvor vitamina B6 i C. Podstiče rad probavnog trakta, reguliše nivo šećera u krvi, poboljšava zdravlje očiju i smanjuje rizik od nastanka gojaznosti.

 

Prokelj

Jako su dobar izvor vitamina K, folne kiseline i gvožđa. Jedna šoljica prokelja sadrži 130% preporučene dnevne vrednosti vitamina C. Jako su dobar izvor vlakana, mangana, kalijuma, kolina i vitamina B kompleksa. Istraživanja su pokazala da prokelj smanjuju rizik od nastanka ćelija raka i pomažu u prevenciji njihovog širenja.

Kelj

Kelj je odličan izvor antioksidanata. Zapravo, tek nekoliko namirnica sadrži više antioksidanata od kelja (rukola, listovi cvekle, kupus, batat i sirovi bijeli luk). Kelj smanjuje nivo slobodnih radikala u tijelu i sudeluje u prevenciji bolesti kao što su reumatoidni artritis, kardiovaskularne bolesti i dijabetes. Uz to što ima odlična antioksidacijska svojstva, kelj se pokazao odličnim u prevenciji širenja ćelija raka, a takođe može poboljšati zdravlje urinarnog trakta.

Pistaći

Odličan su izvor nutritivnih vrednosti. Naročito su dobar izvor vlakana i proteina, a jedna porcija pistaća sadrži jednaku količinu kalijuma kao i banana. Pistaći smanjuju nivo lošeg holesterola, povećavaju nivo dobrog holesterola, a takođe imaju odlična antioksidacijska svojstva. Istraživanja su pokazala da pistaći mogu pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2. Odličan su izvor vitamina E koji štiti zdravlje kose i kože, a karotenoidi iz pistaća mogu smanjiti rizik od nastanka bolesti očiju.

Špinat

Spanać je definitivno jedna od najzdravijih namirnica. Sadrži više nutritivnih jedinjenja nego kalorija i treba ga uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Najznačajnije prednosti su:

odličan je izvor vitamina A, K, D i E
odličan je izvor omega 3 masnih kiselina
ima moćno antikancerogeno i protivupalno svojstvo
štiti zdravlje očiju
reguliše pH vrijednost u tijelu

 

 

 

 

stvarukusa.rs