Što Vučić ne smije reći, Kurir smije napisati: Desničarske proruske snage stoje iza protesta u Srbiji

0

U pozadini nasilnog skupa su Nogo, Obradović, Đorđević, to jest ljudi koji važe za euroskeptike. Pored njih, tu su i antivakseri, protivnici 5G mreže, ali i organizatori narodnih straža protiv migranata, piše današnji „Kurir“, neformalno glasilo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Iza nasilnog protesta ispred Skupštine Srbije stoje antievropske snage koje su bliske ruskim desničarima, piše „Kurir“ navodeći da su glavne perjanice protesta bili upravo proruski desničari – nekadašnji član Dveri Srđan Nogo, lider Dveri Boško Obradović, Mlađan Đorđević iz Saveza za Srbiju… A, također, na skupu je viđeno i više Rusa, od kojih su neki govorili i za medije.

Ne biraju sredstva

Rusiju u kontekstu beogradskih protesta spominje Centar za euroatlantske studije (CEAS) Jelene Milić. Iz CEAS-a ocjenjuju da su „glavne vođe nasilnih demonstracija koje je javnost imala priliku da vidi, izrazito proruski nastrojeni akteri javnog života, koji ne biraju sredstva da delegitimiraju pokušaje Srbije da, pod okriljem političkog Zapada, postigne kompromis o novom statusu Kosova“.

Na to da je Mlađan Đorđević, kao neko ko ima veze s desničarskim krugovima u Rusiji, upleten i u ovaj beogradski protest, ukazao je i zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Pored Đorđevića, kao inspiratora protesta Vesić je naveo i vladiku Grigorija. Naveo je da je Đorđević „mozak nasilja“ koje se događa na srpskoj političkoj sceni i „eksponent“ ruskih političkih snaga.

Inače, novinarka “Kurira” je na jučerašnjem obraćanju Vučića naciji postavila identično pitanje, a predsjednik Srbije joj se obratio prijateljski, baš kao da ju je brifirao prije obraćanja i kazao kakvo pitanje da postavi.

Općepoznata je činjenica da i Vučićeva bivša supruga radi na Mitrovićevom Pinku, a Pink TV, nekada žestok kritičar Vučićevog režima, odavno „govori“ ono što Vučić misli – ili, pak, ne smije javno izgovoriti.