Što se događa s tijelom kada jedete lubenicu?

0

 

i zapravo sadrži jako malo šećera u usporedbi s drugim voćem. Bez obzira na to koliko je nutritivno bogata, ona može imati neke efekte na organizam kojih niste bili ni svjesni.

Mogli bi vam se pogoršati probavni problemi Lubenica sadrži puno frukzote koja spada u skupinu FODAMP spojeva, odnosno fermentiranih oligosaharida, disaharida i monosaharida.

Ljudi koji inače imaju probavnih problema trebali bi izbjegavati namirnice iz FODAMP kategorije jer one još dodatno pogoršavaju njihove tegobe, prenosi N1.

Neutralizira slobodne radikale Kako je puna antioksidansa, lubenica pomaže neutralizirati slobodne radikale koji, ako ih ne provjeravamo, mogu uzrokovati razvijanje stanica raka. Za neutralizaciju je zaslužan likopen. Obično kada se njega spominje, spominju se rajčice, no lubenica ima 40% više likopena nego sirova rajčica.

Duže se osjećate sito

Ako pokušavate kontrolirati porcije i broj kalorija koje unosite u organizam, bitno je pronaći namrinice od kojih smo dulje siti. Lubenica je jedna od njih. Faktor koji puno doprinositi osjećaju sitosti je i koliko pojedemo. Što više pojedemo, to se sitije osjećamo i tu je sva prednost lubenice. Ona je prepuna vode i upravo zbog toga je možete pojesti više, a unijeti manje kalorija nego da jedete neko drugo voće.

Pomaže pri kontroli kilaže Istraživači u studiji provedenoj 2019. godine zaključili su kako jedenje dvije šalice lubenice dnevno doprinosti kontroliranju kilaže jer promiče osjećaj sitosti.

Tijekom istraživanja dvije grupe dobivale su jednak broj kalorija, jedni iz lubenice, a drugi iz keksića s malo masti. To znači da nisu sve kalorije jednake, zbog nekih se možemo osjećati više sito, zbog čega na kraju i pojedemo manje u danu.

Može potaknuti migrene

Nedavna studija, koja je proučavala što sve može biti okidač za migrene, otkrila je da među okidačima može biti i lubenica. Gotovo 30% ispitanika dobilo je migrenu unutar 90 minuta od konzumiranja lubenice, piše Eat this.

 

 

vecernji.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here