Srbi odbili sastanak sa europarlamentarcima, a Thomas Waltz im poručio: “6.000 vojnika u roku od 24 sata može biti u BiH, imamo garancije NATO-a”

0

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju s BiH i Kosovom Romeo Franz i europarlamentarac Thomas Waitz borave u posjeti Sarajevu. Sutra je trebalo da održe sastanak sa članovima radne grupe za izmjene Izbornog zakona, međutim dolazak su otkazali političari iz RS-a.

Članica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Snježana Novaković Bursać izjavila je Srni da neće prisustvovati sutrašnjem sastanku članova ove grupe sa poslanicima grupe Zelenih/EFA u Evropskom parlamentu jer, kako je navela, “dolaze sa vjerovatno već definisanim stavovima, ali ne i konkretnim rješenjima“.

astupnik grupe Zelenih/EFA Thomas Waitz koji zajedno sa predsjedavajućim Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Romeom Franzom boravi u posjeti BiH, kazao je kako ima garancije od generala NATO-a kako trupe, sa do 6.000 vojnika, u roku od 24 sata do sedam dana, mogu biti u Bosni i Hercegovine, ukoliko bi to bilo potrebno.

U intervjuu za N1, Waitz je na pitanje reporterke da li želi reći da je međunarodna zajednica na čekanju, odgovorio: “Da!”.

“Svjestan sam koliko mladih je napustilo zemlju jer tu je strah od novog rata. Sreća RS nema pristup takvom oružju kakvom je imala u balkanskim ratovima. To su obavještajni podaci koje imamo ne samo od EU, već i NATO-a.

Artiljerija više nije dostupna RS-u. Također, tu je prisustvo međunarodnih snaga. Znam da su smanjenje, ali imamo garancije do generala da oni mogu dovesti trupe do 6.000 vojnika u roku od 24 sata do sedam dana od prvog momenta”, naveo je Waitz.
“Ovo je najveća kriza u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma”, mišljenja je i predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Romeo Franz.

Europarlamentarci su stigli u subotu i borave u BiH do ponedjeljka, kada će se sastati i s članovima Predsjedništva BiH i bh. parlamentarcima.

Ne očekujemo da će se Milorad Dodik pojaviti na ovim sastancima, ali za njega imamo vrlo jasnu poruku: retorike koje je pretvorio u konkretne korake ka prenosu nadležnosti institucija s državnog na entitetski nivo – neće proći”, naglasio je Waitz.

Waitz se osvrnuo i na reforme izbornog zakona dodavši kako EU neće podržati biranje predstavnika vlasti isključivo prema etničkom ključu, te da će se Evropska unija pobrinuti da izbori u BiH budu nezavisni, pravedni i građanski.

Romeo Franz, na pitanje o nepovjerenju građana međunarodnoj zajednici i porukama koje danas dolaze iz Evrope, a koje su sličile onim iz devedesetih godina koje u konačnici nisu spriječile najveće zločine u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, kazao je da razumije skepticizam, no da je ova, gotovo ad-hoc posjeta došla iz napora da se zaista spriječi scenario od prije dvije decenije.

“Građani bi trebali imati život u kojem bi se fokusirali na posao, uspjeh, a ne o tome kako će preživjeti još jedan rat. Odbacujemo retorike i korake koje je poduzeo član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.”, rekao je.