Sok od aronije snižava pritisak i uklanja bore

0

Slobodni radikali su uzrok raznih bolesti u tijelu, a aronija može da spriječi njihov nastanak čime se preveniraju i bolesti poput dijabetesa.

Aronija dezinfikuje krvotok
Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu fenola, koji dezinfikuju krvotok, podstiču zacjeljenje rana, uklanjaju otrovne materije iz tijela, smanjuju upale, poboljšavaju elastičnost krvnih sudova i sprečavaju njihovo začepljenje.

Krvni pritisak
Aronija značajno pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska. Ona sprečava grčeve u krvnim sudovima i drži krvni pritisak daleko od “opasne zone”.
Učesnici studija koji su konzumirali aroniju su na kraju istraživanja imali smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti, smanjen krvni pritisak, smanjen nivo lošeg holesterola, i mnoge druge zdravstvene prednosti.

Aronija sprečava nastanak bora
Brojne studije su pokazale da antioksidansi štite od mnogih degenerativnih bolesti, poput raka i bolesti srca, a i usporavaju proces starenja, a aronija ih ima u izobilju.

Oni su takođe ključna komponenta protiv bora, jer mogu pomoći u zaštiti kože od štetnih efekata zagađivača okoline, duvanskog dima, sunčevog zračenja i drugih faktora koji uzrokuju da tijelo proizvodi slobodne radikale.

Prema jednoj studiji, cijele bobice aronije imaju veću antioksidativnu aktivnost od soka. Dakle, svježe ili sušene bobice aronije pružaju maksimalnu korist.

Ipak, trebalo bi imati na umu da izuzetno visoke doze antioksidansa mogu da naprave više štete nego koristi. To je razlog zašto je važno da se slijede preporučene doze – u slučaju suvih bobica aronije, to je obično kašika bobica dnevno.

 

 

 

 

 

magazinnovosti.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here