Ukoliko na terasi ili u bašti imate posađeno začinsko bilje sada ga možete iskoristiti i za gubitak kilograma.
Bosiljak
Omiljeni italijanski začin utiče na izbacivanje tečnosti i poboljšava varenje. Idealan je uz pastu, paradajz i sir. Kao čaj smiruje stomak i nerve.
Maslačak
Visoki procenat kalijuma u divljem i gajenom maslačku utiče na izbacivanje tečnosti iz organizma. Maslačak jedite svjež, umesto zelene salate ili zajedno sa njom, tako je nazdraviji.
Sremuš ili medveđi luk
Listovi sremuša zdrav su dodatak salatama ili varivima, jer su mirisom i ukusom nalik na bijeli luk. To vrijedi i za lukovice, koje su bijele i 2-5 cm dugačke, a kao pikantan začin dobri su i nedozreli plodovi, koji se na biljci javljaju tokom ljeta. U proljeće je ova biljka najbolji lijek koji čisti krv, žuč i jetru.
Kres salata
Dodajte je omletu, siru ili drugim jelima, kao specijalnu porciju C vitamina. Poboljšava sagorijevanje kalorija i pokreće metabolizam. Ima i hroma, koji reguliše osećaj sitosti.
Žalfija
Listići ove biljke sadrže gorke sastojke koji daju osjećaj sitosti i ublažavaju želju za slatkišima. Žalfija snižava i šećer u krvi. Dodaje se svježa jelima od jagnjetine ili ribe, a kao čaj smiruje stomak.
Kiselica
Ima veliki procenat oksalne kiseline i zato podstiče varenje i aposorpciju masti u crijevima. Ima visok procenat vitamina C. Kisela aroma biljke ide lijepo uz ribu.
Vlašac
Vlašac je bogat eteričnim senfastim uljima. On pretvara energiju hrane u toplotu i povećava sagorijevanje kalorija. Daje namazima sa sirom odličan ukus, može se dodavati na kraju kuhanja kao dekoracija.
Mirođija
Njene nježne grančice bogate su eteričnim uljima koja poboljšavaju varenje i smiruju nerve. Odlično se slaže uz ribu i u sosu od mirođije je nezamenljiva, naravno!
Estragon
Tanki listići će vas učiniti tankim, jer ova biljka pokreće cijeli organizam na sagorijevanje kalorija. Odličan je uz ribu, pirinač, piletinu. Kao čaj pomaže protiv napetosti i poremećaja sna.