Sirutka kao lijek: Evo zašto je trebate piti!

0

 

Sirutka ili surutka je nusproizvod pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvredniji sastojci mlijeka: vitamini B i E, minerali i mliječni šećeri koji su važni za izgradnju najfinijih veza u mozgu.

Za sve njezine prednosti stručnjaci preporučuju pola do litre sirutke dnevno, a ako još uvijek ne znate koje su to, doznajte, prenosi Aura.

Pomaže kod mršavljenja – 100 grama surutke ima samo 26 kalorija, ona sadrži pregršt bjelančevina te daje osjećaj sitosti, a siromašna je mastima i kalorijama.

Pomaže kod zatvora – Sirutka ima diuretska svojstva što drugim riječima znači sljedeće: ona će brzinski potaknuti probavu te riješiti neugodan osjećaj nadutosti i zatvora. No, nemojte pretjerivati s njezinom konzumacijom, jer bi vam mogla izazvati proljev (do litre dnevno), piše Zdravlje.

Lijek za jetru

– Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre te oboljelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije.

Izgrađuje mišiće 

Sirutka, posebno ona u prahu, ne samo da će vam pomoći kod izgradnje mišićne mase, već i kod oporavka mišića nakon fizičkog napora.

Regulira povišene masnoće u krvi – Sirutka se preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi. Nakon nekoliko sedmica redovne konzumacije to ćete moći i dokazati vlastitim primjerom.

Potiče sreću i smanjuje osjećaj umora – Sirutka potiče lučenje serotonina, hormona sreće te tako smanjuje osjećaj stresa i hroničnog umora.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here