Sezonska alergija ili koronavirus – razlike u simptomima

0

Mnogi od nas koji ovih dana šmrcamo, kišemo ili imamo problema s dišnim putevima s pravom se pitamo što je posrijedi: alergija ili koronavirus? U jeku je sezona alergija pa je zabrinutost zbog prave prirode ovih simptoma posve razumljiva.

Ipak, postoje razlike. Glavni upozoravajući znaci COVID-19 su vrućica, umor i suhi kašalj. Ponekad im se pridružuju i simptomi koji su karakteristični za prehladu i gripu kao npr. curenje nosa.

Simptomi alergija, s druge strane, samo su djelomično rezultat infekcija. Kod alergija naše tijelo pretjerano reagira na pelud ili plijesan te dolazi do alergijske reakcije.

Uobičajeni znaci alergija uključuju: curenje nosa, suhi, nadražujući kašalj, upaljene oči i svrbež, začepljen nos, kihanje.

Ljudi ponekad alergiju zovu i peludna „groznica“ premda nikako nije riječ o groznici u punom smislu te riječi jer groznicu prati povišena temperatura.

Simptomi COVID-19 su: vrućica, suhi kašalj, teškoće s disanjem, kratak dah, grlobolja, umor, probavne smetnje kao što su mučnina ili dijareja.

Imate li bilo koji od navedenih simptoma, a posebice vrućicu tj. povišenu temperaturu, obavezno kontaktirajte svojeg liječnika. Patite li redovito od sezonskih alergija, obratite pozornost na simptome koji se razlikuju od uobičajenih.

Na sljedećoj infografici dajemo vam pregledan popis simptoma alergije i COVID-19:

simptomi-COVID-19-sezonska-alergija-ili-koronavirus

 

 

Izvor za članak: https://www.webmd.com/lung/covid-allergies

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here