Serwer: Zaustaviti miješanje Hrvatske i Srbije u unutrašnju politiku BiH, kantoni i entiteti moraju nestati

0

Daniel Serwer, profesor sa John Hopkins Univerziteta govorio je danas pred Komitetom za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država o situaciji na Balkanu te je iznio svoje mišljenje o tome kako bi novoizabrani američki predsjednik Joe Biden trebao voditi svoju politiku prema Balkanu.

On je prvo napomenuo da na Balkanu i dalje postoji problemi i da situacija nije do kraja riješena. Naveo je probleme između Srbije i Kosova, kao i probleme u Bosni Hercegovini u koje je, također, umiješana Srbija.

– Dejtonski mirovni sporazum je označio kraj rata u BiH, ali danas on nema smisla ni za međunarodnu zajednicu ni za građane Bosne i Hercegovine, kazao je Serwer.

On je također dodao da treba sankcionisati one koji zagovaraju nezavinost Republike Srpske, kao i to da SAD treba zaustaviti miješanje Hrvatske i Srbije u unutrašnju politiku.

– Kantoni i entiteti trebaju nestati, BiH se ne smije temeljiti na etničkom principu, nego na građanima koji će birati svoje predstavnike, kazao je Serwer.

Zaključio je kako Europa i SAD žele postdejtonsku BiH koja će ući u EU, te da moraju podržati BiH u pravljenju novog građanskog Ustava.