Samo šoljica ove namirnice dnevno može sniziti krvni tlak, ali i smanjiti opseg struka

0

Istraživanja su pokazala da šoljica mahunarki dnevno može sniziti krvni tlak, a jedno nasumično ispitivanje pokazalo je da su pretili ispitanici koji su jeli dva obroka mahunarki na dan i četiri porcije cjelovitih žitarica smanjili opseg struka, težinu, trigliceride i krvni tlak.

Bez holesterola

Mahunarke ne sadrže holesterol i imaju samo oko tri posto masti, pune su željeza, mangana, bakra, vitamina B, magnezija, cinka i fosfora. Vrlo su niskog glikemijskog indeksa, što znači da ne izazivaju nagle promjene razine šećera u krvi. Bogate su bjelančevinama: u samo pola šalice mahunarki ima oko osam grama proteina. Treba biti na oprezu s konzerviranim mahunarkama jer obiluju soli i drugim konzervansima koji u velikoj količini podižu tlak, pa ih prije pripreme treba ispirati.

Zdravlje crijeva

Grah, grašak i leća su bogate prebiotičkim vlaknima koji pomažu hraniti naše crijevne bakterije i poboljšati zdravlje crijeva. Mahunarke održavaju razinu šećera u ravnoteži što znači da se dulje vrijeme zadržava osjećaj sitosti. Sjajno, zar ne?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here