Šaka oraha dnevno snižava loš holesterol

0

 

Istraživanje objavljeno  u online časopisu BMJ Open Diabetes Research & Care ukazuje da konzumacija šake oraha dnevno poboljšava zdravu prehranu i povezana je s poboljšanjem nekih rizičnih čimbenika u osoba s rizikom obolijevanja od dijabetesa

Kod ispitanika koji su svakodnevno uzimali 56 g oraha utvrđeno je značajno poboljšanje funkcije endotelnih stanica. Zadaća ovih stanica je selektivno propuštanje određenih kemikalija i plinova između krvi i ostalih tkiva. Također, nakon šest mjeseci izmjerene su niže razine ukupnog i “lošeg” (LDL) holesterola.

Orasi su bogat izvor esencijalnih masnih kiselina i drugih hranjivih tvari kao što su folati i vitamin E. No, s obzirom na to da spadaju u visokokalorične namirnice, potrebno ih je oprezno konzumirati u sklopu redukcijske dijete.

Ispitanicima koji su uzimali preporučenu količinu oraha, ali se nisu pridržavali dijete, povećala se količina masnog tkiva. No, osobama koje su ih konzumirali uz propisanu dijetu, značajno se smanjio opseg struka.

Uvođenje oraha u dijetni plan nije utjecalo na krvni tlak, razinu glukoze natašte, ni “dobrog” (HDL) holesterola.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here