Šafran: Povećava libido i pomaže kod depresije

0

Osim što je skupocjeni začin, šafran ima izrazita ljekovita svojstva. Sadrži više od 150 kemijskih spojeva, uglavnom terpena, terpenskih alkohola i njihovih estera. Od nehlapljivih spojeva sadrži ugljikohidrate, polipeptide, proteine, lipide, vodu, minerale, vitamine, ulja, gume, pektine… Najvažnije aktivne tvari šafrana su krocetin (pigment odgovoran za boju praha šafrana), krocin (pigment odgovoran za boju praha šafrana), pikrokrocin (odgovoran za gorki okus šafrana) i safranal (odgovoran za većinu ljekovitih svojstava šafrana).

Navedimo i neka ljekovita svojstva ove posebne biljke:

pomaže ublažavanju simptoma depresije,
poboljšava pamćenje i koncentraciju,
povećava libido,
smanjuje simptome PMS-a,
ima potencijal u ublažavanju brojnih zdravstvenih tegoba uključujući karcinom, kardiovaskularne bolesti, depresiju i Alzheimerovu bolest.

Karotenoidi koji se nalaze u šafranu posjeduju antikancerogena, imunomodulacijska svojstva. Zanimljivo istraživanje pokazalo je kako šafran usporava slabljenje vida kod starijih ljudi.

Riječ znanstvenika
Akhondzadeh i sur. (2004) usporedili su učinak šafrana i imipramina (antidepresiv) u liječenju blage do umjerene depresije. U ovoj randomiziranoj, dvostuko slijepoj, pilot kliničkoj studiji sudjelovalo je 30 pacijenata u dobi od 18 do 55 godina koji su imali početnu vrijednost na Hamiltonovoj ljestvici za procjenu depresije (Hamilton Depression Rating Scale, HAM-D) najmanje 18 u razdoblju od šest tjedana. Sudionici su nasumično podijeljeni tako da primaju jednom dnevno kapsulu koja sadrži 30 mg šafrana ili kapsulu sa 100 mg imipramina. Značajno poboljšanje depresije tijekom šest tjedana terapije zabilježeno je u obje skupine.

Šafran je u dozi 30 mg pokazao djelovanje slično imipraminu u liječenju blage do umjerene depresije.

U drugim kliničkim studijama uspoređivan je učinak šafrana s fluoksetinom, placebom i u oba slučaja se pokazao mogući potencijal šafrana u tretmanu depresije. Kliničkim studijama ustanovljena je učinkovita i sigurna dnevna doza ekstrakta šafrana koja iznosi 30 mg. Ujedno je potvrđena dobra podnošljivost i sigurnosni profil šafrana.

Nuspojave
Nuspojave su blage glavobolje, mučnina, znojenje, lupanje srca, alergijske reakcije… Uzimanje šafrana može uzrokovati prenizak krvni tlak kod osoba s niskim krvnim tlakom. Kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina nema dokazane sigurne ili učinkovite doze šafrana. Zbog nedostatka dostupnih znanstvenih dokaza šafran se ne preporučuje trudnicama ili dojiljama.

Ako koristite šafran u ljekovite svrhe, kupujte provjerene i standardizirane proizvode u dogovoru s ljekarnikom. Važno se je pridržavati točnih uputa i točnog doziranja da bi se izbjegle moguće nuspojave.

 

 

 

 

 

 

 

adiva.hr