Šafran: Liječi vid, depresiju i zaustavlja rast ćelija raka

0

Šafran se dobija od cvjetova posebne sorte krokusa, koja se najčešće gaji u Iranu, Indiji i Grčkoj. Cvjeta samo tri do četiri nedelje u oktobru i novembru. Štaviše, nakon sadnje sjemena krokusa potrebno je tri godine da cvjeće naraste. Na svakoj biljci se pojavljuju tri do četiri cvjeta koji se pažljivo uklanjaju rukom, a zatim osuše.

Danas je još uvek veoma cijenjen kao začin koji se koristi u kuhanju i kao alternativni način liječenja raznih bolesti. Nekoliko studija je dokazalo da je šafran efikasan u najrazličitije svrhe. Kao i mnogi drugi začini, može se koristiti i kao čaj. Otkrivamo zašto bi trebalo da ga isprobate:

Prirodni antidepresiv

Šafran se naziva “sunčanim začinom” ne samo zbog svoje boje. Vjeruje se da ovaj začin poboljšava raspoloženje. Prema istraživanjima, on zapravo može smanjiti simptome kod ljudi sa depresivnim poremećajem. Kao rezultat, šafran se može koristiti kao alternativa lijekovima protiv depresije.

Pomaže srcu

Šafran sadrži mnogo različitih hemijskih sastojaka, a neki od njih mogu da pomognu u snižavanju krvnog pritiska i nivoa holesterola, uz pružanje zaštite od srčanih bolesti antioksidativnim svojstvima.

Ublažavanje simptoma PMS-a

PMS može izazvati gomilu problema, koje idu od promjena raspoloženja do fizičke nelagodnosti. Štaviše, kod nekih žena je ova simptomatologija vrlo izražena i izaziva stvarnu patnju. Ako ne želite redovno da uzimate lijekove, onda čaj od šafrana može biti dostojna zamjena.

Poboljšanje memorije

Šafran sadrži hemikalije krocin i krocetin, koje pomažu u poboljšanju memorije i u efikasnosti učenja. Štaviše, neki istraživači veruju da šafran ima potencijal za liječenje oboljenja koja pogađaju mozak, poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Prevencija raka

Šafran je bogat ne samo antioksidantima već i flavonoidima. Antioksidanti pomažu u odbrani tijela od štetnih supstanci. Flavonoidi su hemikalije koje se nalaze u biljkama i pomažu im da se zaštite od gljivica i bolesti.

Kako napraviti čaj od šafrana

Čaj od šafrana se može pripremiti bez aditiva jednostavnim natapanjem začina vrućom vodom. Međutim, ukus može djelovati vrlo snažno i gorko, zbog čega mnogi preporučuju miješanje šafrana sa listovima čaja, kao i dodavanje drugog bilja ili začina. Na primer, čaj od šafrana savršeno se uklapa sa kardamomom i kokosovim mlijekom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here