Rotkvice: Štite od raka i potiču mršavljenje

0

Otkrivamo ti zdravstvene prednosti rotkvice te kako odabrati najkvalitetniju i kako je ispravno čuvati.

U narodnoj medicini rotkvica se ističe kao namirnica koja doprinosi obrani od različitih toksina te potiče izlučivanje žuči.

  • Štite od raka – postoje znanstveni dokazi da rotkvice uništavaju stanice raka zbog vlakana i vitamina koje sadrži. Studija objavljena 2008. godine u časopisu Bioscience, Biotechnology and Biochemistry ukazuje na pozitivan učinak ekstrakta crvene rotkvice bogate sulforafanom te indol-3-karbinolom, na rizik od razvoja karcinoma. Osobito dobrima pokazale su se kao pomoć u liječenju raka debelog crijeva, bubrega, želuca i usne šupljine.
  • Pročišćavaju dišne putove – djeluju na izlučivanje sluzi iz dišnih organa, zbog čega se preporučuju osoba koje imaju problema sa začepljenim nosom, čestim upalama sinusa te boluju od astme ili bronhitisa.
  • Pospješuju rad probavnog sustava – jedenjem rotkvica stimulira se rad jetre i čisti krv. Vlakna iz rotkvice potiču lučenje probavnih sokova i reguliraju pražnjenje crijeva pa organizam lakše izbacuje toksine, a posebno se preporučuju osobama koje pate od zatvora.
  • Potiču mršavljenje – rotkvice imaju visok udio vode i vrlo malo kalorija pa su idealne za one koji žele skinuti koji kilogram viška nakupljen tijekom zimskih mjeseci.
  • Umiruju otok i svrbež nakon uboda insekata – sok rotkvica se može koristiti kao učinkovit tretman za ubode insekata poput pčela, stršljena, osa. Njihov sok smanjuje bol i oticanje nakon uboda insekta.miss7zdrava.24sata.hr

Kupnja i skladištenje

“Prilikom kupnje pazi da rotkvice budu čvrste i crvene. Čvrstoća je znak da su svježe ubrane, a kada su meke onda su vjerojatno i gorke. Mogu se čuvati u hladnjaku pet do sedam dana, a važno je da im se odstrani zeleno lišće jer ono uzrokuje stvaranje vlage koja uništava hranjive sastojke”, objasnili su iz Vitaminotekinog nutricionističkog tima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here