Riznica zdravlja: Čaj od crne ribizle

0

 

Čaj od crne ribizle efikasan je napitak protiv upala, virusa, odličan za obaranje holesterola i smanjenje posljedica pušenja, pojačava znojenje i smanjuje mokraćnu kiselinu u krvi, tinktura ublažava reumatizam

 

Crna ribizla

Osim čaja od listova narodna medicina preporučuje i ekstrakt pupoljaka. Ovaj ekstrakt koristi se za stimulisanje sekretona – protivupalnog hormona bitnog kod adenoma prostate. Ekstrakt je dobar i za materični fibrom, ciste na jajnicima, astmu, emfizam, ekcem i migrenu. Dobrim se pokazao kod hroničnog bronhitisa, alergijskih bolesti, malaksalosti, naročito u starijem dobu.

Ekstrakt pupoljaka crne ribizle dobro reguliše krvni pritisak, dobar je protiv dismenoreje, urtikarije, psorijaze, reumatizma, artroze i artritisa u malim zglobovima. Često se koristi i kod hiperuremije, osteoporoze, upalnih procesa u tijelu, a pomaže i pri oporavku nakon bolesti.

Zapadna narodna medicina koristi crnu ribizlu za liječenje apscesa, bolesti srca, čira, i za jačanje imunološkog sistema. Često se koristi i kao prirodan lek za bolesti živaca, grla i usta, bolesti disajnih organa, edema, kod prehlade.

Za domaći čaj od ribizle dva prstohvata usitnjenih listova crne ribizle staviti u dva decilitra prokuhane vode. Nakon dva-tri minuta napitak procijediti i popiti. Čaj od listova crne ribizle sprečava stvaranje pijeska u mokraćnoj bešici.

 

 

Magicnobilje