Ribizle jačaju imunitet, pomažu kod anemije

0

 

Ribizla je bobičasto voće. Plod izgleda kao minijaturna verzija grožđa, a plodovi imaju obično crvenu, bijelu ili crnu boju, u zavisnosti od vrste. Crvena ribizla bogata je kalcijumom i fosforom. Takođe sadrži vitamine B grupe (B1, B2, B3 i B6), C, A i K. Odličan je izvor antioksidansa i minerala koji poboljšavaju kvalitet kože i kose. Pomaže u detoksikaciji tijela i tako povećava otpornost organizma na bolesti.

Sadrži vitamin C, kao i gvožđe koje pomaže kod anemije.

 

Dobrobiti

Zdravstvene dobrobiti crvene ribizle su snažniji imunitet, prevencija srčanih bolesti, niži krvni pritisak, zdravije kosti, kvalitetnija probava i čista koža.

Ribizla sadrži kalijum, koji je važan za zdravlje srca i kvalitetan rad cijelog organizma. Djeluje preventivno na hipertenziju, snižava krvni pritisak i pomaže u smanjenju rizika od moždanog udara. Ima znatnu količinu vitamina K, koji pomaže kod zdravog grušanja krvi. Taj vitamin zadužen je i za održavanje zdravih kostiju jer reguliše kalcijum u kostima pa je preporučljiv i kod osteoporoze.

Bilo da se jedu svježe bobice ili u obliku soka i želea, ribizla ima odlično laksativno delovanje. Ako se konzumira samo nekoliko dana za redom, problem zatvora nestaje. S obzirom na sadržaj vlakana, redovna konzumacija podstiče rad crijeva i želuca i na prirodan način ubrzava probavu.

Koji djelovi ribizle su korisni za zdravlje

Sjemenke unutar plodova ribizle sadrže gama-linolnu kiselinu, koja snižava povišeni krvni pritisak, bolove i upale, ublažava alergijske reakcije i probleme s kožom. Sjemenke je dobro koristiti za ublažavanje PMS-a, alergija, napetosti i stresa, kao i psorijaze i ekcema.

Izgnječene bobice u spoljašnjoj primjeni koriste se za obloge kod povreda, posjekotina i opekotina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here