Respiratori bez specifikacije?

0

100 tzv. respiratora, naručioca Srebrene maline i dobavljača Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ), koji su ovih dana u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine vještačeni i izvještačeni kao neupotrebljivi, prema informacijama N1 su bez specifikacije.

“Da je stručno lice radilo specifikaciju, mi danas ne bi imali neupotrebljive respiratore. Tehnička specifikacija je dokument od 10 i više stranica. Tehničku specifikaciju za respirator može uraditi samo specijalista anesteziolog. Niko drugi. Ovdje najverovatnije niko nije pravio specifikaciju”, mišljenja je izvor N1

Formalno Srebrena malina pokrenula postupak

FUCZ dobija ponudu Srebrene maline početkom aprila za nabavku respiratora i ekspresno, samo dan poslije, donose odluku o pokretanju nabavke tzv. respiratora. Tako, prema izvoru N1, Srebrene malina formano pokreće postupak nabavke, jer im je i procijenjena vrijednost nabavke jednaka ponudi od Srebrene maline.

U normalnim okolnostima to nije moguće. N1 saznaje da je tako napravljena potreba na osnovu ponude, bez specifikacije, a ne ponuda na osnovu potrebe.

Premijer ne govori istinu

“I mene kao građanina zanima ko je premijeru Novaliću rekao da su ‘aparati svjetski vrh tehnologije i ko mu je rekao da se mogu dva pacijenta priključiti na mašinu’. To ne odgovara istini! Upravo je najvažnije pitanje koje javnost postavlja, ko je dao naredbu koje mašine da se kupe. Neko vjerujem jeste?”, kaže za N1 jedan od sudionika istrage.

Podsjetimo, 25. aprila 2020. premijer Federacije BiH Fadil Novalić pred TV kamerama i brojnim novinarima govorio je o “humanitarnom letu” koji je dovezao “80 respiratora koje je Vlada Federacije kupila kao potporu našem zdravstvenom sistemu”.

“Ovo je nepotpuna pošiljka, jer ukupna kupovina je 100, nije moglo stati u avion i narednim letom će iz Pekinga dovući i preostalih 20, tako da je to 100 respiratora koji predstavljaju sami vrh ponude u ovoj branši. Naime, ovo je respirator koji snabdijeva dva pacijenta odjednom, što bismo rekli dupli. Sa naših 250 koje imamo, ovo predstavlja 450 i sada smo se približili evropskom standardu na 1.000 stanovnika”, rekao je tada Novalić.

Samo nekoliko dana kasnije, gostujući u jednoj TV emisiji, svu odgovornost prebacio je na Civilnu zaštitu, ništa više nije znao, osim da “nije doktor”.