Razvode se Bil i Melinda Gejts

0

Predsednik “Majkrosofta” milijarder Bil Gejts (Bill Gates), objavio je na Tviteru da se razvodi od supruge Melinde, istakavši da “ne verujemo da se možemo zajedno razvijati kao par u sledećoj fazi našeg života”.

Bil (65)i Melinda (56) bili su u braku 27 godina.

“Nakon dosta razmišljanja i puno rada na našem odnosu, odlučili smo da okončamo naš brak”, napisao je Bil Gejts na svom nalogu na Tviteru, inače četvrti najbogatiji čovek na svetu sa 137 milijardi dolara, prema podacima Blumberga (Bloomberg) iz februara.

Isti status na toj mreži je objavila i Melinda.

“U poslednjih 27 godina odgojili smo troje sjajne dece i stvorili fondaciju koja deluje u celom svetu kako bi omogućili svim ljudima zdrav i produktivan život. I dalje delimo uverenje u tu misiju i nastavićemo zajednički rad u fondaciji, ali više ne verujemo da se možemo zajedno razvijati kao par u sledećoj fazi našeg života”, objavljeno je na Tviteru.

Oni su zamolili za privatnost.

Ovaj sada bivši par ima troje dece – Dženifer (Jennifer) (25), Rorija (Rory) (21) i Fibi (Phoebe) (18).

Oni će dobiti “samo” po 10 miliona dolara, rekao je svojevremeno Bil Gejts.

“Moja deca će steći obrazovanje i moraće sami sebi da izgrade karijere i životni put. Toliko novca bi im uništilo živote. U nasledstvo će dobiti minimalni deo, koliko da ne budu siromašni, a za sve ostalo moraće da se izbore sami”, dodao je Gejts 2017. godine.

Melinda Gates podnela je u ponedeljak zahtev za razvod u okrugu King u državi Vašington, prenosi CNN. U dostupnim dokumentima nisu obelodanjeni finansijski detalji, ali američki mediji ističu da će to biti jedan od najsloženijih i najskupljih razvoda jer je kada se par upoznao Majkrosoft vredeo 35 milijardi dolara, a sada 1,9 hiljada milijardi dolara.

Iako porodica Gejts nije pružila detalje o tome kako će strukturirati svoje finansije, veruje se da imaju predbračni sporazum, piše “Njujork tajms”. Ona je između ostalog najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Americi i ima velike uloge u mnogim drugim granama poput lanca hotela Four Seasons, Kanadskoj nacionalnoj železnici i AutoNation, najvećem lancu auto kuća u zemlji.

Jedan od najuticajnijih parova na svetu

Decenijama su Bil i Melinda Gejts veoma uticajni na svetskoj sceni, jer su im ogromna davanja u dobrotvorne svrhe omogućavala pristup najvišim nivoima vlasti, u poslovnim krugovima i neprofitnom sektoru.

Fondacija Bil i Melinda Gejts, sa kapitalom od oko 50 milijardi dolara, imala je ogroman uticaj u oblastima poput globalnog zdravstva, ublažavanja siromaštva i obrazovanja u ranom detinjstvu i napravila je velike korake u smanjenju smrtnih slučajeva izazvanih malarijom i drugim zaraznim bolestima, prenosi “Njujork tajms” (The New York Times).

Od izbijanja pandemije korona virusa, Bil i Melinda su preko svoje fondacije bili uključeni u borbu protiv Covid-19 i napore da se razviju tretmani i vakcine, i da ih ravnopravno distribuiraju širom sveta. Od decembra, fondacija je odvojila 1,75 milijardi dolara za globalni odgovoru na pandemiju.

U martu 2020. godine Bil Gejts je istupio iz upravnog odbora Majrkosofta da bi više vremena posvetio svojim filantropskim prioritetima, uključujući rad na suzbijanju klimatskih promena.

Pokrenuo je 2010. sa Vorenom Bafetom (Warren Buffett) program “The Giving Pledge”, pozivajući i druge bogataše da polovinu svog imetka daju u dobrotvorne svrhe. To je do sada učinilo njih 168.

Da li je ugrožen rad fondacije?

Fondacija je saopštila da će gospodin i gospođa Gejts ostati kopredsedavajući i poverenici i da se ne očekuju promene u organizaciji.

“Oni će nastaviti da rade zajedno na oblikovanju i odobravanju strategija fondacije”, navodi se u izjavi.

Uprkos tome, razvod će stvoriti nova pitanja o sudbini bogatstva porodice Gejts, od kojih većina još nije donirana Fondaciji, piše “Njujork tajms”.

“Fondacija Gejts je najvažniji i najuticajniji filantropski entitet na svetu danas”, rekao je za njuorški list Rob Rajh (Reich), profesor Univerziteta Stanford. “Razvod može imati velike posledice za fondaciju i njen rad širom sveta,” dodao je.

Sa 1.600 zaposlenih u kancelarijama širom sveta, Fondacija Gejts daje oko 5 milijardi dolara svake godine u oblastima poput globalnog javnog zdravlja i razvoja.

Nova uloga Melinde Gejts

Dejvid Kalahan (David Callahan), osnivač veb stranice “Inside Philanthropy” smatra da bi Melinda Gejts mogla da stekne veći uticaj u narednom periodu.

Ona već ima svoju firmu, Pivotal Ventures, koju je koristila da ulaže za ekonomsko osnaživanje žena. Ako dobije deo Majkrosoftovog poseda koji pripada njenom bivšem mužu, mogla bi da osnuje novu fondaciju ili da direktno daje u druge svrhe koje podržava.

“Možete da zamislite da će sama Melinda Gejts biti mnogo progresivniji filantrop,” rekao je Kalahan. “Ona će biti glavni faktor u filantropiji narednih decenija,” dodao je.

Pre dve godine su se razveli Džef (Jeff) Bezos, osnivač Amazona, i njegova dugogodišnja supruga Mekenzi Skot (MacKenzie Scott). Njoj su tada pripale akcije Amazona vredne 36 milijardi dolara i odmah je započela da daje milijarde dolara na ime direktnih grantova raznim organizacijama.

Susret na poslovnoj večeri 1987.

Bill i Melinda Gejts sreli su se u Majkrosoftu, najvećoj softverske kompanije na svetu, čiji je bio jedan od dvojice osnivača 1970-ih i na njegovom čelu. Započela je kao menadžer za prodaju proizvoda, kao jedina žena u prvoj klasi diplomaca MBA koja se pridružila kompaniji, a na kraju je napredovala i postala generalni direktor informacionih proizvoda, radeći na projektima kao što je enciklopedija Encarta.

Upoznali su se ubrzo nakon što se ona pridružila kompaniji 1987. godine, na poslovnoj večeri u Njujorku.

Susret je opisala u svojoj knjizi “Trenutak uzdizanja” (The Moment of Lift).

“Kasno sam se pojavila i svi stolovi bili su popunjeni, osim jednog, za kojim su još uvek bile dve prazne stolice jedna pored druge. Sedela sam na jednoj od njih. Nekoliko minuta kasnije je Bil stigao i seo na drugu,” priseća se Melinda.

“Trebalo mu je nekoliko meseci da me pozove da izađemo”, navela je, prenosi CNBS.

Počeli su da se zabavljaju, ali kako je Bil rekao za Netfliksov dokumentarni film: “Mnogo smo želeli jedno drugo i postojale su samo dve mogućnosti: ili ćemo prekinuti ili ćemo se venčati.”

Melinda je rekla da je zatekla Bila – metodičnog, čini se čak i kada je reč o emocijama – kako na tabli piše spisak sa “prednostima i nedostacima venčanja”, prenosi BBC.

Venčali su se 1994. godine na havajskom ostrvu Lanaj, navodno unajmivši sve lokalne helikoptere kako bi sprečili prelet neželjenih gostiju.

“U slučaju Melinde, ona je zaista ravnopravan partner”, rekao je Bil Gejts u pomenutom dokumentarnom filmu “Dekodiranje mozga Bila Gejtsa” (Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates) “Mnogo je slična meni po tome što je optimista i zanima je nauka. Ume bolje sa ljudima nego ja,” rekao je.

Od 2015. godine njih dvoje su počeli da se bave oblastima koje su ih zanimale. Bill Gates je osnovao Breakthrough Energy, inicijativu za usporavanje klimatskih promena, a Melinda Gates je pokrenula Pivotal Ventures, kompaniju koja podstiče jednakost, prenosi CNBS.

Za Dan zaljubljenih 2020. godine, Bill Gejts je na Instagramu objavio fotografiju na kojoj se vidi kako stoji s rukom oko Melinde. “Ne bih mogao da nađem boljeg partnera na ovom putovanju”, naveo je Bil Gejts.

Ipak, Bil i Melinda Gejts suočili su se sa teškoćama u njihovim odnosima u poslednjih nekoliko godina, rekle su za “Njujork tajms” dve njima bliske osobe. U nekoliko navrata njihova veza je bila na ivici kraha, ali su radili na tome da je održe, navode ovi izvori. Bil Gejts je odlučio da delimično odstupi iz borda Majkrosofta i Berkšir Hatavej (Berkshire Hathaway), kako bi mogao provesti više vremena sa porodicom.

“Kada je imao problema sa donošenjem odluke o venčanju, bio je neverovatno jasan da se ne radi o meni, već o tome ‘mogu li uspostaviti ravnotežu između posla i porodičnog života?’, rekla je Melinda 2019. godine za londonski “Sandej tajms” (Sunday Times).

“I, verujte mi, mogu da se setim nekih dana koji su bili tako neverovatno teški u našem braku, gde ste pomislili: ‘Mogu li to da izdržim?’”, navela je Melinda Gejts.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here