Razlozi zbog kojih treba konzumirati ananas

0

Vitamin C stimuliše proizvodnju imunoglobulina u tijelu, poboljšavajući njegovu prirodnu odbranu od virusa i bakterija koje izazivaju bolesti. Ovaj vitamin je izuzetno koristan za kožu: stimuliše proizvodnju prirodnog kolagena, smanjuje vidljive znake starenja i daje koži sjaj. Pored toga, vitamin C je snažan prirodni antioksidans. Zajedno sa flavonoidima (kojih takođe ima u izobilju u ananasu), štiti ćelije tijela od oštećenja slobodnih radikala, smanjuje upale i sprečava različite hronične bolesti poput koronarne bolesti srca i Alchajmerove bolesti.

Tropsko voće je takođe neobično bogato manganom. Mangan je neophodan za održavanje zdravih i jakih kostiju. Adekvatna količina mangana u tijelu povezana je sa manjim rizikom od osteorporoze, prema studiji Univerziteta Oregon. Ako redovno jedete ananas, ne morate da brinete o nedostatku ovog minerala – jedna šoljica svježeg voća sadrži oko 78% dnevne vrijednosti.

Verovatno ste čuli da ananas podstiče sagorevanje masti. Ovo svojstvo voća nije u potpunosti proučavano, pa naučnici još nisu mogli nedvosmisleno da potvrde ili opovrgnu ove informacije. Eksperimenti na životinjama su pokazali da enzim bromelain, kojim je bogat ananas, ubrzava razgradnju masti u tijelu, ali istraživanja su još uvek nedovoljna. Međutim, nema sumnje o još jednoj korisnoj osobini bromelaina – on efikasno stimuliše procese varenja, doprinoseći aktivnijoj razgradnji proteina. Zbog toga se jela od mesa često poslužuju sa sosom od ananasa – uz njih će teška hrana biti mnogo lakša za varenje.

Iako ananas nema dokazani efekat sagorijevanja masti, trebalo bi ga dodati u ishranu svi koji vode računa o svojoj figuri. Niskokaloričan je (oko 50 kcal na 100 g) i bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima.

Ananas se može dodati u salate, sosove od mesa, deserte ili jesti samostalno. Pored toga, pripada onim plodovima koji gotovo ne gube svoja korisna svojstva kada se konzerviraju. Glavna stvar je da izaberete proizvod u sopstvenom soku, a ne u šećernom sirupu, kako biste izbjegli unos dodatnih ugljenih hidrata.

 

 

 

 

magazin.novosti.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here