Prirodni lijekovi protiv glavobolje – 5 najboljih

0

Migrena kao najčešća vrsta glavobolje. Riječ je o vaskularnoj paroksizmalnoj glavobolji koja se javlja periodično te obično zahvaća polovicu glave. Bol je nerijetko praćena mučninom, povraćanjem i poremećajem vida.

Prirodni lijek za glavobolju

1. Aromaterapija
Aromaterapija (alternativna grana medicine koja koristi ljekovita svojstva eteričnih ulja) je sigurno jedan od najefikasnijih prirodnih odgovora na glavobolju. Mirisna eterična ulja mogu ublažiti bolove i napetost te raščistiti začepljenost. Možete ih dodati u vodu za kupanje, u vruću vodu za inhalaciju ili u ulje za masažu.

Sljedeće biljke i njihova eterična ulja rješavaju vas glavobolje:

metvica,
lavanda,
eukaliptus,
kamilica,
mažuran.
Eterična ulja možete miješati međusobno, a možete ih koristiti i zasebno. Eksperimentiranjem ćete saznati koji miris za vas najbolje djeluje.

Možete koristiti tinkturu divlje kamilice, ali najviše dva tjedna. Kod nekih ljudi divlja kamilica može uzrokovati čireve u ustima i osjetljivost jezika – stoga pripazite.

U otklanjanju tegoba pomoći može i čaj valerijane ili crvene udikovine zajedno s ružmarinom.

Postoje proizvođači eteričnih ulja koji prodaju loša, nekvalitetna ulja ili čak ulja kojima su dodani umjetni mirisi. Ne možemo vam reći koji proizvođači prodaju kvalitetna ulja, ali možemo vam reći da jeftina eterična ulja najčešće nisu kvalitetna pa vam predlažemo da ne štedite prilikom kupnje ulja jer razlike su doista velike.

Uglavnom u trgovinama mješovite robe završavaju manje kvalitetna eterična ulja. Postoje specijalizirane trgovine eteričnih ulja (u Hrvatskoj ih ima nekoliko) koje paze na kvalitetu eteričnih ulja.

Isprobajte: Stavite 5 kapi eteričnog ulja u 1 dcl tople vode. U otopinu umočite mekanu krpicu (ili maramicu) te namočenu krpicu stavite na glavu ili čelo.

Eterično ulje lavande ima čitav niz terapijskih svojstava što dokazuje i istraživanje iz 2012. godine objavljeno u časopisu European Neurology. Istraživanjem je dokazano da je eterično ulje siguran i učinkovit način liječenja glavobolje i migrene. Učinak je vidljiv već unutar 15 minuta od inhaliranja eteričnim uljem.

2. Fizička aktivnost
Poznato je da fizička aktivnost umanjuje bol zahvaljujući lučenju hormona endorfina. Manje je poznato da je fizička aktivnost još efikasnija u umanjenju boli ako je ta bol uzrokovana migrenom.

Lagana šetnja znatno će umanjiti vašu glavobolju. Samo hrabro, čak i kad vas boli glava prošećite. Osjetit ćete poboljšanje. Samo vodite računa o tome da ne pretjerujete jer ako se oznojite i umorite možete postići suprotan efekt, još goru glavobolju.

Isprobajte: Polusatnu šetnju svaki dan kao preventivno rješenje i kratku šetnju na svježem zraku kada osjetite napadaj migrene.

3. Masaža
Kada ste već kupili eterična ulja da isprobate naš prvi savjet, evo vam još jedan odličan način kako da ih iskoristite, u masaži. Masaža opušta i stimulira, ali najvažniji element masaže je dodir. Dodir može izliječiti i puno teža stanja od migrene.

Isprobajte (sa ili bez eteričnih ulja): Neka vam netko prstima pritišće točke na glavi. Pritisak traje par sekundi, nakon njega slijedi pauza od par sekundi pa ponovno pritisak.

Dodir će ublažiti glavobolju. Naravno, temeljita masaža glave i vrata još je bolje rješenje. Ako nemate nekoga pri ruci da vas masira, glavu si možete masirati i sami. Upotrijebite palac i kažiprst, stisnite glavu u dvije točke i držite tako par sekundi pa popustite pritisak.

Masaža stopala također može znatno ublažiti glavobolju, isprobajte.

4. Toplo i hladno
Promjena temperature na površini tijela dovodi i do drugih promjena. Ako vas muči glavobolja, kratkotrajna promjena temperature može ju zaustaviti.

Ako vas ne boli glava, nije nemoguće da će vas zbog promjene temperature početi boljeti. Nekim osobama za ublažavanje migrene pomaže hladan tuš, a nekima topli tuš. Trebate isprobati i dokučiti što vama pomaže, samo izbjegavajte ekstreme, ne tuširajte se u ledenoj niti u prevrućoj vodi, barem ne za početak.

Mnogima pomaže zamotati glavu u hladan ručnik. Isto tako mnogima pomaže umakanje ruku u toplu vodu.

5. Neke dobre navike
Glavobolja može imati puno uzroka, vjerojatno više od bilo kojeg drugog simptoma. Sve što vam se u životu događa može uzrokovati glavobolju. Zato i je tako teško pronaći dobar lijek za glavobolju jer svaka glavobolja može imati drugi uzrok.

Buđenje u isto vrijeme svaki dan – odlazak u krevet i jutarnje buđenje trebaju biti u isto vrijeme svaki dan. Neredovito spavanje, jedan dan više, pa par dana manje, a za vikend skoro uopće (ili suprotno, prespavati cijeli vikend), gotovo sigurno će dovesti do glavobolje. Zato je i uveden termin “vikend glavobolja” jer osobe koje se preko tjedna dižu rano, a onda za vikend dugo spavaju, pate od migrene

Umjereni unos kofeina – kava ublažava glavobolju, ali ako ste se naviknuli na kavu, onda će njezin nedostatak uzrokovati glavobolju. Pijte do dvije kave dnevno, ne više.
Lagana i nemasna hrana – masna i teška hrana još je jedan okidač glavobolje. Ponekad je jednostavno najbolje testirati osjetljivost na pojedine namirnice te ih izbaciti iz prehrane.
Svedite izlaganje stresnim situacijama na minimum – prilikom pretjeranog izlaganja stresu, glavobolja se može javljati svaki dan u isto vrijeme.

6. Voda
Jeste li znali da je dehidracija jedan od najčešćih uzroka glavobolje? Trenutak kada osjetimo žeđ može značiti da smo već dehidrirani. Zato treba piti oko 2 litre vode dnevno

 

 

 

 

krenizdravo.dnevnik.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here